Partidul Noi Orizonturi

Partidul Noi Orizonturi

sâmbătă, 28 februarie 2015

Decizie neaşteptată în Austria: imamii trebuie să vorbească germana.

Parlamentul Austriei a adoptat o lege prin care interzice finanţarea organizaţiilor musulmane din străinătate şi le impune imamilor să vorbească limba germană, pe fundalul îngrijorărilor referitoare la islamul radical cu care se confruntă statele Uniunii Europene (UE).

Legea vizează să promoveze ceea ce ministrul Integrării Sebastian Kurz (conservator) a prezentat drept un "islam european" - prin suprimarea influenţei naţiunilor şi organizaţiilor musulmane străine şi să ofere musulmanilor austrieci o serie de drepturi şi obligaţii sporite în practicarea credinţei lor în această ţară din Europa Centrală.

Însă textul este denunţat de mai multe voci, inclusiv de grupuri de musulmani austrieci ca "discriminatoriu". În opinia criticilor, el impune islamului restricţii de care celelalte religii nu sunt vizate.

Clericul musulman turc Mehmet Gormez a denunţat măsurile drept "o întoarcere cu 100 de ani în trecut", argumentând că Turcia nu a fost vizată de plângeri cu privire la finanţarea imamilor din Austria.

Pe de altă parte, Partidul Libertăţii (extrema dreaptă) a ironizat legea, catalogând-o drept un "placebo" şi citând estimări potrivit cărora aproximativ 200 de persoane - inclusiv copii şi femei - au plecat în Siria şi Irak să se alăture unor grupări jihadiste ca Statul Islamic (SI).

Legea adoptată miercuri a fost iniţiată în urmă cu doi ani, deci înainte de atacurile teroriste din Franţa şi Danemarca, şi este menită să "combată clar" influenţa tot mai puternică a islamului radical, a declarat Kurz.

Textul urmează să fie studiat de către vecinii Austriei. Premierul francez Manuel Valls a ridicat recent problema interzicerii finanţării din străinătate a organizaţiilor islamice, iar potrivit lui Kurz oficiali din Germania şi Elveţia şi-au exprimat, de asemenea, interesul în acest sens.

Invocând lupta împotriva îndoctrinării radicale din străinătate, legea interzice organizaţiilor culturale şi imamilor să primească finanţări de peste hotare. Ea obligă cele aproximativ 450 de organizaţii musulmane din ţară să dea dovadă de o "abordare pozitivă faţă de societate şi stat" pentru a beneficia de prelungirea licenţelor. De asemenea, imamii sunt obligaţi să cunoască limba germană, într-o încercare de a le face predicile mai transparente şi de a contribui la o integrare mai largă în societate a minorităţii.

De cealaltă parte, noua legislaţie le acordă musulmanilor dreptul să se consulte cu clerici cu privire la personalul spitalelor, azilurilor şi forţelor armate. Totodată, musulmanii vor avea dreptul la mese halal în aceste instituţii, dar şi în şcolile publice, şi li se va acorda posibilitatea să-şi ia liber de sărbătorile musulmane.

Însă textul nu mai conţine unele iniţiative ca impunerea unui Koran "oficial", în germană, o propunere care a provocat o controversă importantă.

Aproximativ 560.000 din cei 8,5 milioane de locuitori ai Austriei sunt musulmani. Cei mai mulţi dintre ei sunt de origine turcă şi bosniacă, dar şi cecenă şi persană.

Potrivit unui sondaj publicat de către Institutul ÖGM marţi, 58% dintre austrieci cred că nivelul radicalizării musulmanilor austrieci a crescut. În opinia altor 62%, coexistenţa între musulmani şi nemusulmani "nu este prea bună", doar 27% apreciind că este "mai degrabă bună", potrivit institutului, care a precizat că sondajul a fost efectuat după atacurile de la Paris şi Copenhaga. Alte 41% dintre persoanele chestionate au afirmat că se tem de un atac similar în Austria, iar 47% au respins această idee.

De asemenea, 75% dintre cei chestionaţi reproşează Guvernului că şi-a dat seama prea târziu că membrii "comunităţii imigranţilor musulmani" prezintă probleme. În opinia altor 86%, o prezenţă mai importantă a poliţiei pe străzi ar putea spori securitatea, iar 72% s-au pronunţat pentru sporirea supravegherii video şi consolidarea monitorizării moschilor şi instituţiilor islamice.

Guvernul grec declară război celor înstăriți și evazioniștilor fiscali. Va fi introdusă o "taxă extraordinară"

Ministrul grec de finanțe, Yanis Varoufakis, nu exclude posibilitatea ca pentru a aduce noi venituri la buget să fie instituită o "taxă extraordinară" care va fi percepută exclusiv "celor care pot să plătească", transmite AGERPRES.
''Ne-am angajat să aducem bugetul la echilibru. Dacă voi fi constrâns să impun o taxă extraordinară, o voi face, dar aceasta se va aplica doar în cazul celor care pot să plătească (...), nu vom cere bani celor care suferă'', a indicat oficialul grec într-un interviu acordat sâmbătă postului local de televiziune Sky. ''Îi avem în vedere pe cei care au bani, dar care nu au plătit niciodată. Ei sunt ținta noastră și vom fi de neclintit'', a insistat el.

Declarația lui Varoufakis survine la o zi după ce premierul Alexis Tsipras a anunțat o primă serie de măsuri de combatere a evaziunii fiscale, obiectivul său fiind ca datornicii să plătească măcar o parte din arierate. Datoriile cumulate ale contribuabililor greci față de fisc se ridică la circa 76 de miliarde de euro, total care crește de la o lună la alta.

După negocieri dificile, noul guvern grec condus de stânga radicală Syriza a reușit să convingă statele zonei euro să prelungească cu încă patru luni programul de asistență financiară pentru Grecia, executivul de la Atena angajându-se în schimb să ia măsuri pentru diminuarea deficitului bugetar și pentru asigurarea încasărilor care să permită achitarea unei părți din datoria publică față de creditorii internaționali, respectiv UE și FMI.

Fostul director al MI6 avertizează asupra "pericolului" reprezentat de Rusia

Rusia a devenit un pericol pentru Marea Britanie, iar aceasta trebuie să se pregătească pentru a se apăra, a declarat fostul director al serviciilor de informaţii externe MI6, John Sawers, sâmbătă, pentru BBC News Online şi preluat de MEDIAFAX.

Sir John Sawers, care s-a retras recent după cinci ani la conducerea MI6, a declarat că Rusia reprezintă o "ameninţare de la stat la stat". El a declarat că astfel de ameninţări necesită creşterea cheltuielilor pentru domeniul apărării. "Trebuie să cheltuim mai mult pentru apărarea şi securitatea noastră pentru că ameninţările sunt mai mari", a conchis el.

El a precizat, de asemenea, că Marea Britanie trebuie să se pregătească să ia măsuri defensive pentru sine şi pentru naţiunile aliate, inclusiv Ţările Baltice şi statele din Europa Centrală. "Trebuie să avem capacitatea de a trata unele lucruri precum războiul hibrid pe care am văzut că îl duce Rusia, mai întâi în Crimeea şi apoi în regiunea Donbas, trebuie să avem abilitatea de a face faţă unui război cibernetic", a adăugat el.

Sawers a afirmat că este dezamăgit de modul în care, după sfârşitul Războiului Rece, căile urmate de Rusia şi Europa nu au reuşit să conveargă. Ameninţarea Rusiei "nu este în mod necesar îndreptată împotriva Marii Britanii, ci a altor ţări de la periferia sa", susţine el. "(Rusia) ne aminteşte continuu că are arme nucleare", a adăugat el.

"Singurul nivel la care Rusia şi America sunt egale este nivelul nuclear. În prezent, noi nu vrem repetarea crizei rachetelor cubaneze din 1962, când am fost în pragul unui război mondial. Trebuie să fim capabili să tratăm acest lucru printr-o intensificare a dialogului", a explicat el.

"Nu ar trebui să ne amăgim că Rusia este pe calea democraţiei, pentru că nu este", a declarat Sir John. "Unul dintre aspectele lumii moderne este că trăim într-o lume mult mai periculoasă în prezent. Stabilitatea pe care o aveam în timpul Războiului Rece sau predominanţa Occidentului pe care am avut-o timp de un deceniu sau două după Războiul Rece se schimbă acum. Este o lume mai degrabă plată, mai multipolară şi sunt pericole reale asociate cu acest fapt", a explicat el.

Sir John a descris Rusia ca fiind permanent un "subiect de îngrijorare" pentru serviciile de securitate. "Europa şi Rusia nu converg, aşa că trebuie să găsim o cale pentru a coexista cu Rusia", a declarat el.

"Această criză se concentrează în acest moment pe Ucraina, dar Ucraina este un simptom, nu o problemă reală. Problema reală este cum vom trăi noi cu o Rusie care se simte foarte expusă. Acţiunile lui Putin sunt unele ale unui lider care crede că este în joc propria sa siguranţă", a adăugat Sir John.

Ucraina: Poroșenko denunță o "atingere gravă a încetării focului"

Președintele ucrainean Petro Poroșenko a calificat vineri moartea a trei soldați ucraineni într-un atac rebel drept o "atingere gravă a încetării focului", într-o convorbire telefonică cu cancelarul german Angela Merkel, potrivit cancelariei, informează AFP, preluat de AGERPRES.

"Tirurile separatiștilor asupra trupelor ucrainene în procesul de retragere constituie o atingere gravă a încetării focului", a declarat Poroșenko, citat într-un comunicat al purtătorului de cuvânt al dnei Merkel.

Potrivit armatei ucrainene, combatanții rebeli au atacat "cu tancuri și mortiere" pozițiile ucrainene în apropierea ruinelor aeroportului din Donețk (est), teatru de la sfârșitul lunii mai al unor lupte permanente și trecut sub controlul total al separatiștilor la 23 ianuarie. Trei soldați au fost uciși și șapte răniți în 24 de ore, după o pauză în lupte de doar două zile, potrivit armatei.

În cursul convorbirii, Poroșenko s-a referit de asemenea la punerea în aplicare "de către partea ucraineană" a acordurilor de pace semnate la Minsk la 12 februarie, evocând "în special începutul retragerii armelor grele" sub controlul Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE).

Angela Merkel, fără să comenteze ultimele confruntări, a insistat asupra "necesității de a pune în aplicare complet măsurile convenite la Minsk, cu un rol central al OSCE în monitorizarea acestora".

În timpul unei audieri vineri la o reuniune a Consiliului de Securitate al ONU, șeful misiunii de observație a OSCE în estul Ucrainei, Ertugrul Apakan, a declarat că îi lipsesc elemente pentru a verifica retragerea armelor grele anunțată de cele două tabere, unul din punctele cheie ale acordului de la Minsk.

Asasinarea lui Boris Nemţov ar putea declanşa Al Treilea Război Mondial? Cum continuă seria de crime care vizează criticii Kremlinului

Asasinarea liderului opoziţiei ruse Boris Nemţov, în noaptea de vineri spre sâmbătă, la Moscova, este ultima dintr-o serie de crime comise în ultimii ani şi care au vizat critici ai Kremlinului, între care jurnalista Anna Politkovskaia şi fostul spion Aleksandr Litvinenko, informează MEDIAFAX.

Boris Nemţov, în vârstă de 55 de ani şi o figură carismatică a politicii ruse, s-a remarcat în timpul fostului preşedinte rus Boris Elţîn şi a devenit un critic înverşunat al preşedintelui Vladimir Putin. El a fost împuşcat mortal de persoane necunoscute, în noaptea de vineri spre sâmbătă, în apropierea Kremlinului. "Aceasta este una dintre ultimele asasinări ale unor persoane care au criticat autorităţile din Rusia în ultimii ani. Nu ştim, bineînţeles, cine a făcut acest lucru sau de ce, dar cu siguranţă va trimite un mesaj îngrozitor persoanelor care luptă pentru aceeaşi cauză pentru care a luptat Nemţov", remarcă reporterul New York Times Peter Baker, pentru CNN.

Jurnalistul consideră că este posibil ca această crimă să nu aibă totuşi o conexiune politică: "În Rusia există mai multe niveluri, lucruri pe care nu le vedem. Nu putem exclude (un motiv despre care noi nu ştim). Dar chiar dacă nu este o lovitură politică, acest asasinat are ramificaţii politice puternice?.

Asasinarea liderului opoziţiei ruse este ultima dintr-o serie de crime comise în ultimii ani şi care au vizat critici ai preşedintelui rus Vladimir Putin, unii dintre aceştia fiind ucişi cu cruzime.

Unul dintre cele mai proeminente astfel de asasinate a fost cel al jurnalistei Anna Politkovskaia, la 7 octombrie 2006, chiar în ziua în care Vladimir Putin sărbătorea împlinirea a 54 de ani.

Asasinarea jurnalistei a fost urmată de alte crime.

În noiembrie 2006, Aleksandr Litvinenko, un transfug din serviciile secrete ruse (FSB) care colabora cu serviciul britanic de informaţii externe MI6, a murit la Londra, la vârsta de 43 de ani, după ce a fost otrăvit cu poloniu-210, o substanţă radioactivă extrem de toxică şi aproape nedectabilă. El a fost prima victimă a unui "asasinat radioactiv".

Într-o scrisoare sfâşietoare şi plină de furie, redactată pe patul de moarte, Litvinenko l-a acuzat pe Vladimir Putin că a ordonat asasinarea sa, o acuzaţie pe care Kremlinul a respins-o de fiecare dată.

La doi ani după asasinarea Annei Politkovskaia, jurnalistul rus Mihail Beketov a fost victima unei agresiuni violente, în urma căreia a devenit hemiplegic, după mai multe luni petrecute în comă, având amputate câteva degete şi un picior şi fiind incapabil să vorbească.

Redactor-şef al unei publicaţii din Himki, un oraş de la periferia moscovită, Beketov, care a lansat o serie de acuzaţii de corupţie la adresa proiectului controversat de construire a unei autostrăzi, apărat de administraţia locală, a decedat în aprilie 2013, la vârsta de 55 de ani.

În ianuarie 2009, avocatul Stanislav Markelov, în vârstă de 34 de ani, şi jurnalista Anastasia Baburova, în vârstă de 25 de ani, care lucra pentru bisăptămânalul Novaia Gazeta, au fost împuşcaţi mortal în centrul capitalei ruse.

Stanislav Markelov a fost ucis imediat după ce a denunţat într-o conferinţă de presă eliberarea fostului colonel rus Iuri Budanov, condamnat la zece ani de închisoare, în 2003, pentru că sugrumase o tânără de origine cecenă în vârstă de 18 ani. Jurnalista a fost rănită în timp ce încerca să îl oprească pe agresor şi a murit la spital. Ea era stagiară la Novaia Gazeta, pentru care a lucrat şi Anna Politkovskaia, şi scrisese numeroase articole vizând problemele de rasism şi ultranaţionalism din Rusia.

Într-un interviu acordat în martie 2009, preşedintele rus de atunci Dmitri Medvedev recunoştea că în Rusia au loc asasinate politice, în urma mai multor crime neelucidate comise la Moscova, ale căror victime au fost mai mulţi jurnalişti. "Nu cred că este vorba în toate cazurile de acţiuni politice. Dar în unele situaţii este posibil să fie vorba despre răzbunare politică, sunt absolut sigur", afirma el.

În iulie 2009, Natalia Estemirova, care reprezenta organizaţia neguvernamentală Memorial în Cecenia şi lupta împotriva abuzurilor comise de autorităţile acestei republici instabile din Caucazul de Nord, a fost răpită şi ucisă în Caucazul rusesc.

Trupul Nataliei Estemirova a fost găsit într-o pădure din apropiere de Nazran, principalul oraş din Inguşetia, cu urme de gloanţe. Aceasta era o apropiată a jurnalistei Anna Politkovskaia şi unul dintre puţinii critici ai execuţiilor din Cecenia în timpul celor două conflicte între forţele separatiste şi armata rusă, după dezmembrarea URSS.

După o perioadă de acalmie, în martie 2013, opozantul rus Boris Berezovski, în vârstă de 67 de ani, care era exilat în capitala britanică din 2000, a fost găsit mort în reşedinţa sa din Ascot, un oraş situat la aproximativ 60 de kilometri sud-vest de Londra. În urma autopsiei s-a stabilit că probabila cauză a morţii este spânzurarea, iar medicul legist nu a găsit nicio urmă de agresiune. Apropiaţi ai lui Berezovski au sus?inut însă că suspectează că a fost vorba despre un asasinat.

Fostă eminenţă gri a Kremlinului în timpul lui Boris Elţîn, căzut în dizgraţie odată cu preluarea puterii de către Vladimir Putin, Berezovski obţinuse statutul de refugiat politic în Marea Britanie în 2003. Moscova a cerut Londrei în mai multe rânduri, dar fără succes, extrădarea acestui om de afaceri controversat, inculpat în Rusia pentru că a făcut apel la o lovitură de stat. El era vizat de numeroase anchete în Rusia, ultima datând din mai, după ce le-a propus o recompensă celor care "îl vor aresta pe periculosul criminal Putin".

Gabriela Firea: Programul de guvernare al PNL e total lipsit de credibilitate

Purtătorul de cuvânt al Partidului Social Democrat (PSD), Gabriela Firea, a declarat sâmbătă că programul de guvernare prezentat de liberali "este total lipsit de credibilitate".
"Cei din PNL au lansat astăzi un program de guvernare total lipsit de credibilitate, avându-i drept promotori pe Cătălin Predoiu și Vasile Blaga, doi dintre principalii exponenți ai fostului regim PDL, care au făcut foarte mult rău României în anii trecuți. Cei care acum se ascund în spatele 'noului PNL' ignoră total realitățile economice din România de astăzi, luându-l pe 'nu' în brațe și făcând opoziție fie cu amatorism, fie cu inconștiență", a declarat Firea, potrivit  AGERPRES.

Aceasta a adăugat că ar fi preferat ca liberalii să susțină "ideile bune" ale actualei guvernări, precum și reducerea taxelor propusă de Guvern.

"Ne-ar fi plăcut să vedem o altă atitudine din partea lor, în care ideile bune lansate de noi să fie recunoscute și susținute, dar nu este cazul. Ne-ar fi plăcut să vedem o susținere a reducerilor de taxe propuse deja de Guvern, dar nu e cazul. Dimpotrivă, după ce au crescut TVA în anii trecuți, ei cer demisia celor care vor să o scadă, ceea ce este dincolo de absurd și îi aruncă în ridicol", a precizat Gabriela Firea.

Social-democrata i-a acuzat totodată pe Cătălin Predoiu, propunerea liberală pentru postul de prim-ministru, și pe co-președintele PNL Vasile Blaga că "sunt printre cei care i-au îndatorat pe români cu suma record de aproape 20 de miliarde de euro contractată de la finanțatorii externi și printre cei care au semnat pentru mărirea taxelor și impozitelor".

Comisia de unificare a PNL a aprobat sâmbătă proiectul programului de guvernare al partidului.

Prim-vicepreședintele PNL, Cătălin Predoiu, propunerea liberalilor pentru funcția de premier, a afirmat că liberalii propun prin programul lor de guvernare "o viziune pentru reproiectarea României pe termen mediu plecând de la platforma prezidențială învingătoare în alegerile prezidențiale 'România lucrului bine făcut'''.

"Este o viziune de reproiectare a României din perspectivă guvernamentală. Nu suntem tributari ideii că statul sau Guvernul rezolvă toate problemele. România, țara, poate fi schimbată printr-un parteneriat între Guvern și societate, printr-un parteneriat între Guvern și mediul de afaceri, printr-un parteneriat și mediul academic și cultural, un parteneriat între Guvern și românii din afara granițelor, alături de partenerii noștri strategici", a mai declarat Cătălin Predoiu.

Avocatul Elenei Udrea: Au fost seturi de denunţuri care au tot evoluat, fiecare încearcă să îşi scape pielea

Elena Udrea a fost vizitată astăzi în arestul Poliţiei Capitalei de Alexandru Chiciu, unul dintre avocaţii săi. Cei doi au pus la punct strategia de apărare.

"Nimic din ce este legal nu vom pierde! Vom face tot ceea ce ţine de apărare pentru a câştiga", a declarat acesta.

Întrebat despre circuitul denunţurilor în dosarul "Gala Bute" şi dacă şi Elenea Udrea va face la rândul ei dezvăluiri, acesta a răspuns: "Din acest punct de vedere nu este nicun secret pentru nimeni că lucrurile aşa s-au întâmplat. Au fost seturi de denunţuri care au tot evoluat, fiecare încearcă să îşi scape pielea. Cu toate acestea, Elena Udrea va rămâne aşa cum o ştiţi, o persoană cu foarte mult caracter".

Blaga: PNL lansează invitaţia către toţi "posibilii parteneri politici" pentru o nouă majoritate

Comisia de unificare a PNL a aprobat, sâmbătă, programul de guvernare al PNL, a declarat copreşedintele PNL Vasile Blaga, arătând că liberalii lansează public invitaţia adresată tuturor "posibililor parteneri politici" pentru a crea o nouă majoritate şi a ajunge la guvernare, informează MEDIAFAX.

El a spus că proiectul PNL de guvernare este în concordanţă cu programul preşedintelui Klaus Iohannis şi va sta la baza parteneriatului cu şeful statului.

"Pe baza acestui program de guvernare lansăm astăzi invitaţia către toată lumea, către toţi care doresc să susţină un program PNL astfel încât să guvernăm cu o majoritate parlamentară, care să schimbe guvernarea PSD", a declarat, la rândul său, copreşedintele PNL Alina Gorghiu.

Copreşedinţii PNL Alina Gorghiu şi Vasile Blaga şi prim-vicepreşedintele PNL Cătălin Predoiu susţin o conferinţă de presă, cu prilejul prezentării spre dezbatere publică şi internă a programului de guvernare al PNL.

Relu Fenechiu, condamnat în dosarul "Transformatorul" şi transferat de la Iaşi la Penitenciarul Vaslui

Fostul ministru al Transporturilor Relu Fenechiu şi fratele acestuia, Lucian, condamnaţi la cinci ani de închisoare în dosaru "Transformatorul", au fost transferaţi de la Penitenciarul Iaşi la Penitenciarul Vaslui, odată cu schimbarea regimului de detenţie, din închis în semideschis, informează MEDIAFAX.

Administraţia Naţională a Penitenciarelor a decis, la sfârşitul acestei săptămâni, transferarea lui Relu şi Lucian Fenechiu, condamnaţi definitiv, în ianuarie 2014, la câte cinci ani de închisoare în dosarul "Transformatorul", de la Penitenciarul de Maximă Siguranţă Iaşi în unitatea cu regim semideschis şi deschis de la Vaslui, în condi?iile în care cei doi au ispăşit o cincime din pedeapsă.

Odată cu schimbarea regimului de detenţie, din închis în semideschis, Relu Fenechiu şi fratele acestuia vor avea la Penitenciarul Vaslui o serie de drepturi în plus faţă de ceea ce au beneficiat în unitatea de detenţie de la Iaşi.

Potrivit reprezentanţilor Penitenciarului Vaslui, cei doi se vor bucura de "o libertate în plus de mişcare" şi vor putea ieşi la muncă în afara unităţii de detenţie, însă sub pază.    

Completul de cinci judecători de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a menţinut, în 30 ianuarie 2014, pedeapsa dispusă în 12 iulie 2013 de un complet de trei judecători în cazul fostului ministru şi deputat PNL Relu Fenechiu, pentru complicitate la abuz în serviciu în formă calificată, acesta având de executat cinci ani de închisoare.

La aceeaşi pedeapsă au fost condamnaţi fratele fostului ministru al Transporturilor, Lucian Fenechiu, şi Mihai Bogdan Damian. Ioan Turbatu, director general al Sucursalei de Întreţinere şi Servicii Energetice Electrice (SISEE) Moldova în perioada 2002-2004, şi Ion Mărghidan, director general al aceleiaşi instituţii în perioada 2004-2005, au fost condamnaţi la câte şase ani de închisoare cu executare, pentru abuz în serviciu în formă calificată. Petru Andronache, director comercial al SISEE Moldova în perioada 2002-2005, a primit o pedeapsă de şapte ani de închisoare cu executare şi cinci ani interzicerea unor drepturi, pentru abuz în serviciu în formă calificată.

Instanţa a mai dispus ca cei şase inculpaţi să plătească, în solidar, peste 5,7 milioane de lei, reprezentând daune materiale către SISEE Moldova.

Prietena Elenei Udrea, impresii după vizita în arest: O cred şi mă doare că oamenii se folosesc de ea

Apar noi detalii despre starea Elenei Udrea din arestul Poliţiei Capitalei. Ieri a fost vizitată de către prietena ei, Ruxandra Dragomir, dar şi de mama ei.

Ruxandra Dragomir povesteşte, pe pagina personală de Facebook, ce s-a întâmplat ieri, din momentul în care a ajuns în arestul Poliţiei Capitalei. Aceasta are şi un mesaj din partea Elenei Udrea, de asmenea postat pe pagina de socializare.

Iată care au fost mesajele pe care şi le-au transmis cele două prietene:

"Elena, nu esti singură!

Am fost în vizită la Elena, împreună cu dna Maria, mama ei şi sunt convinsă ca ieri aţi aşteptat să vă povestesc cum a fost, ce face Elena şi cum se simte acolo. E bine, e puternică aşa cum o ştiţi şi voi!...ne-a întâmpinat zâmbitoare, îmbrăţişându-ne...Eu însă am avut un nod în gât încă din prima secundă şi acolo mi-a rămas până la sfârşitul vizitei şi mult după...mama, a încercat să pareze tristeţea şi a zâmbit mai tot timpul...însă e doar un zambet care ascunde multă suferinta. Sigur că Elena a văzut asta şi atunci, culmea, tot ea a fost cea care ne încuraja pe noi. (...)

,,Sunt bine, nu sunt bolnavă şi asta e foarte important, uite mâine vin avocaţii şi voi pregăti apărarea. Nu am de ce să stau aici în baza unui denunţ, cum că aş fi luat şpagă o geantă cu bani. Exclus, nu este adevarat, doamne fereşte,cum să fac aşa ceva...şi în minister. Sunt oameni slabi, care pentru a se salva pe ei, mint. Eu nu aş declara niciodată ceva ce nu este real, doar să plec de aici şi da, dacă am greşit undeva să plătesc, însă doar în baza adevărului şi nu a minciunii şi greşelile altora". (...)

Şi eu o cred şi mă doare că oamenii se folosesc de ea şi profită din plin de Noul cod Penal, care s-ar potrivi perfect celor care au onoare şi demnitate, nu profitorilor şi mincinoşilor. Eu am încredere în justitiei, la fel şi Elena. Din păcate, pânp va reuşi să îşi probeze nevinovăţia rămâne acolo până joi,5 martie. Dumnezeu ştie ce se va întâmpla după şi desigur Justiţia...
Elena, nu eşti singură! Friends forever!", povesteşte Ruxandra Dragomir.

Pe Traian Băsescu l-a lovit o frică paralizantă: a aflat că, săptămîna viitoare, Dorin Cocoş îi va da lovitura fatală!

Surse din Serviciile Secrete ne-au informat că lui Traian Băsescu îi e o frică teribilă: la urechile sale a ajuns zvonul că „memorialistul“ Dorin Cocoş va produce, săptămîna viitoare, nişte probe zdrobitoare cu privire la activităţile sale de tip mafiot. În mod concret, e vorba de înregistrări de la Hotelul Griviţa, din Capitală, unde Matrozul s-a întîlnit cu diverse persoane, de la care a pretins şi a primit mari sume de bani. Revenim.

TRICOLORUL

Troc de taină între Klaus Iohannis şi Gabriel Oprea: Şefia SIE contra căderea Guvernului Ponta!

Luni seară, începînd cu orele 21,30, la Paltul Cotroceni s-a desfăşurat o întîlnire secretă, între Klaus Iohannis şi Alina Gorghiu (pe de o parte) şi Gabriel Oprea şi Eugen Nicolicea (pe de altă parte). Ce s-a negociat? Gabriel Oprea a cerut să fie directorul SIE, la schimb UNPR-ul angajîndu-se să voteze Moţiunea de Cenzură împotriva Guvernului Ponta (după ce îl va părăsi, fireşte, aliindu-se cu PNL şi invocînd, ca de obicei, stabilitatea ţării!) şi să-l voteze pe ageamiul Eduard Hellvig la şefia SRI. Aţi văzut ce simplu? Mereu în barca Puterii. „Banda celor 4“ s-a spart la orele 23.

TRICOLORUL

Adolf lutheranul…

Ce-i drept, aproape că a rămas „mutulică”! Dar nu mai mormăie, de la o propoziţie la alta, ci vorbeşte mai apăsat şi mai pregnant, cu fraze deja aproape la fel de lungi ca în limba lui Schiller! Şi abia acum pare că îl putem citi cu adevărat: nu, nu e scurt la vorbă (poate la cea românească, pînă mai ieri, da!), ci tot mai concis! Concis nu dintr-o preţiozitate confuciană, ci pentru a sublinia felul personal de a pune punctul pe „i”. Vorbind, nu puţin, cum părea, ci scurt şi rece. Pînă mai ieri, cu acel zîmbet superior ce părea doar nefericit ales. Dar care acum începe să semene cu amprenta lăsată de urmele unei ironii (a soartei, dar tot pentru noi!) a altui poftitor de puteri depline. Da, „mutulică” vrea nu să rupă gura tîrgului, uimindu-ne ce multe înţelesuri pune în vorbele-i puţine, ci să ne bată dunga unor rostiri decisive prin tîrgul acesta în care încă mai sîntem şi noi. Şi începe să-şi aşeze argaţii potriviţi. Preluaţi din moştenirea de la Grivco, şi nu ar fi mare bai, pentru că erau şi printre aceia valori, dar şi pe cei cu pregătire „Magna cum Söröş”! Klaus ne plezneşte peste faţa noastră încă prea ospitalier şi cumsecade de primitoare cu „urmaşul” ocîrmuirii nemţeşti, cu o palmă groasă românească. Mult mai grea decît aceea pe care ne-o mai trîntea Traian Băsescu în exercitarea rolului său de „preşedinte-jucător”. Căci, dacă de la Traian o încasam ca victime colaterale, efect al undei care avea drept ţintă instituţiile statului, de la Klaus ne-o luăm „bine făcut”, cu direcţie precisă. Iar preşedintele nu îşi va struni elanul lucrului bine făcut pentru cei ce l-au pus acolo! (Aproape ca la revoluţie: noi am făcut-o, dar nu a fost a noastră. La fel şi în cazul lui Klaus; noi l-am ales, dar nu e al nostru!) Şi nu se va opinti să judece cu jumătatea lui nemţească partea pe care o oferă meticulos mioriticilor. Azi „ai lui”, dar mîine, dacă nu-l strunim, ai lui, ca vlădică. Nu se va înfrîna, căci mandatul pentru el va curge mult mai repede. Iar la sfîrşit, dacă o ţine aşa, nu va mai avea nici măcar procentele lui Traian Băsescu în cele mai nefericite zile ale acestuia ca şef al statului! E drept, prezenţa cîrmuirii Grivco, azi prin el, cap al treburilor, şi, secundar, prin Victor Ponta, va continua prin tot mai probabila extensie a guvernării PSD-iste (sau orice acronim va mai avea, ca nume, şi orice pantonime plagiatoare pe post de lideri), din 2016. Pentru că unul dintre rosturile treburilor bine făcute este tocmai perpetuarea cîrmuirii Grivco. De aceea, „lucrul bine făcut” (pentru ai lui; dar ăia care l-au pus în capul treburilor!) trebuie terminat într-un mandat. Iar unul dintre lucrurile bine făcute pare a fi şi numirea în funcţii-cheie a unor personaje care să continue treaba şi după ce nu va mai fi el. Dar, poate vom reuşi să-l demascăm din admiraţia noastră. Căci singur face gafe în încercarea de a grăbi lucrurile. Bunăoară, încălecarea instituţiilor. Şi-a băgat nasul anti-constituţional peste liberali, reproşîndu-le votul din Parlament. Imixtiune politică. Şi-a suflat apoi nasul peste proiectul de cod fiscal al Guvernului, într-o imixtiune grosolană peste puterea executivă. Iar dacă privim la primele lui ieşiri în spaţiul public, ca preşedinte, în zona magistraturii, ceea ce păreau acadelele sfărîmate în graba de a mormăi primele discursuri, acum le putem apostila ca imixtiuni peste puterea judecătorească. Klaus începe nu doar să (ne) dezamăgească! Începe să facă dovada lucrului bine făcut pentru oricine altcineva, dar nu pentru noi. Cum ar fi propunerea unui bursier Söröş pentru şefia SRI. Care nu va mai fi „accidentală”, dacă va merge în oglindă cu propunerea lui MRU pentru şefia SIE. Al acelui „Mihai liniuţă”, care îi zicea în draci pe ungureşte în campania electorală! Şi care, poate, din dor de carne de vită japoneză, îl învaţă pe Klaus adevărata preţiozitate pe care ar trebui să o aibă vlădica „nemţească” din partea opincii româneşti. Dar atunci să-l pună pe MRU şef la protocol, nu la SIE! Aşadar, un buriser Söröş în fruntea SRI, un personaj fără scrupule la SIE, un agent de sprijin al Budapestei rămas în fruntea Senatului… Şi vorba de pe urmă a acelui Moromete care se uită lung la votul din ziua în care a votat cu inima: ţara-i aproape gătată… Desigur, Klaus Iohannis ne poate face dovada că nu-i place nici protocolul excesiv, nici vita de kobe nu are ce să caute în meniurile consilierilor, nici aceştia nu au ce să caute în fruntea SIE, şi nici bursierii Söröş în cea a SRI (or, poate, trebuie grabnic şterse dosarele SRI despre activitatea „söröşiană” în România?!). Poate face oricînd această dovadă! Şi atunci vom putea trăi şi noi, alături de el, bucuria imensului (cum pare acum!) mandat pe care îl are în faţă. Să fie el acel Moromete care ne-a lăsat să ne frigem cu supa de buza de sus a veşnicului extaz!

P.S.:

Vizita preşedintelui bulgar a fost prima de care a avut parte Klaus, „acasă”. Iar o primire cu atîtea floricele de ceremonial nu poate să nu te pună pe gînduri. Măcar prin faptul că onorul militar de la Cotroceni a fost aproape ca la ziua noastră naţională! Ba, pare că, dacă pînă mai ieri nu mai era şampanie la Cotroceni, acum curge prea multă! Şi, iată, nici accidentul feisbucist al purtătoarei de vorbe a Cotrocenilor, cînd s-a plîns cît de neospitalier, ca protocol, este palatul Preşedinţiei, nu pare a fi fost accidentul ei. Că doar ea purta vorbele pe care le auzea, poate chiar în nemţeşte, printre reproşurile despre cît de scîrţari sînt românii-opincari cu protocolul conducătorilor lor (aşa că aceştia trebuie să-şi ia singuri cele cuvenite, nu?!).

CEZAR ADONIS MIHALACHE

TRICOLORUL

Curtea Constitutionala decide ca numarul minim de persoane pentru fondarea unui partid politic este neconstitutional

Curtea Constitutionala a Romaniei (CCR) a decis, joi, ca articolul de lege privind numarul minim de membri fondatori care trebuie sa fie prezenti pe lista semnaturilor de sustinere in vederea inregistrarii unui partid politic este neconstitutional.
Magistratii CCR au stabilit, cu majoritate de voturi, că dispoziţiile art.19 alin. (3) din Legea partidelor politice nr.14/2003 încalcă Legea fundamentală.
Textul de lege declarat neconstituţional de judecătorii CC stabileşte că lista semnăturilor de susţinere pentru înregistrarea unui partid politic "trebuie să cuprindă cel puţin 25.000 de membri fondatori, domiciliaţi în cel puţin 18 din judeţele ţării şi municipiul Bucureşti, dar nu mai puţin de 700 de persoane pentru fiecare dintre aceste judeţe şi municipiul Bucureşti", potrivit Mediafax.
Excepţia de neconstituţionalitate a fost ridicată de Petru Cristian Bulumac, Ionuţ Valentin Cucu, Claudiu Nicolae Mărginean, în calitate de membri fondatori ai Partidului Pirat România.

vineri, 27 februarie 2015

Francois Hollande CRITICĂ dur întâlnirea parlamentarilor francezi cu Bashar al-Assad

Preşedintele Franţei, Francois Hollande (foto), a condamnat astăzi în termeni duri întâlnirea grupului de parlamentari francezi cu preşedintele Siriei, Bashar al-Assad.

"Nu sunt deloc de acord cu această iniţiativă. O condamn ferm deoarece a fost luată de câţiva parlamentari francezi, pe cont propriu. Ei s-au întâlnit cu un dictator care reprezintă principala cauză generatoare a celui mai sângeros război civil din ultimii ani", a declarat Hollande, aflat într-o vizită oficială în Filipine, citat de AFP.

Parisul a întrerupt relaţiile diplomatice cu Damascul în 2012 şi sprijină opoziţia moderată din Siria, care încearcă înlăturarea de la putere a actualului regim politic.

Elena Udrea a aflat dacă îşi poate renova celula

Cererea Elenei Udrea de a-şi renova celula pe banii ei a fost respinsă de conducerea Arestului Central al Poliţiei Capitalei. Răspunsul la solicitarea ei a fost dat în timp ce aceasta se afla în arest la domiciliu. Fosta şefă a PMP a fost din nou arestată miercuri 17 februarie, de data aceasta în dosarul "Gala Bute".

Elena Udrea a solicitat conducerii Arestului Poliţiei Capitalei să i se permită să văruiască celula în care a fost închisă, să vopsească gratiile şi caloriferele, să schimbe mobilierul şi să tapeteze pereţii, pe banii ei, spun surse din Poliţie. Cererea ei, care a vizat legea donaţiei a fost înaintată pe 13 februarie către Poliţia Capitalei.

Ponta: Sunt LOVIT politic. E o mare suferinţă să văd că sora şi mama sunt linşate mediatic

Premierul Victor Ponta a scris, joi, pe o reţea de socializare, că este o mare suferinţă pentru el să vadă că sora şi mama lui sunt "linşate mediatic" doar pentru ca el să fie "lovit politic".

"Este o mare suferinţă pentru mine să văd că sora şi mama mea sunt linşate mediatic doar ca să fiu eu lovit politic. Le iubesc şi o să le fiu alături toată viaţa aşa cum îmi sunt şi ele, şi aş vrea să am şi eu şi surorile mele tăria de caracter şi echilibrul pe care mama le-a dovedit în toţi cei 72 de ani ai ei!", a scris premierul Victor Ponta pe Facebook.

Anterior, premierul a refuzat să comenteze faptul că sora lui a fost audiată la DNA în dosarul în care soţul acesteia e arestat preventiv sub acuzaţia de deturnare de fonduri europene şi evaziune fiscală, adăugând că speră ca presa să îl mai întrebe şi despre un alt subiect.

"Evident că nu comentez. Sper să fie posibil să mă întrebaţi vreodată şi altceva. Eu sper, sunt un optimist", a răspuns Ponta la întrebările repetate ale presei pe această temă.

De asemenea, întrebat de jurnalişti despre aceaste audieri, Ponta a răspuns "Hai, mă, sunteţi serioşi ?", spunând că el a venit să viziteze un spital.

Sora premierului Victor Ponta, Alexandra Florina Herţanu, a fost audiată joi la DNA Ploieşti, fără a face declaraţii şi spunând doar că a avut ceva "de recuperat".

Alexandra Herţanu a fost audiată în dosarul în care soţul său, Iulian Herţanu, este arestat preventiv alături de omul de afaceri Vladimir Ciorbă sub acuzaţia de deturnare de fonduri europene şi evaziune fiscală.

Procurorii susţin că, în perioada 2011 - 2015, preşedintele Consiliului Judeţean Prahova, Mircea Cosma, fost preşedinte al filialei judeţene a PSD, a făcut demersuri (intervenţii pentru numirea în funcţii a unor persoane, obţinerea de informaţii confidenţiale - activităţi derulate direct sau prin intermediul consilierilor săi personali) la funcţionari ai SC Hidro Prahova şi a exercitat presiuni (ameninţări cu privire la înlocuirea din funcţie) asupra directorului general al societăţii, pentru ca aceştia să atribuie ilegal asocierii SC Grossmann Engineering Group SRL - SC Euroconstruct Trading 98 SRL contractul de lucrări pentru extinderea reţelei de canalizare în oraşul Comarnic. De asemenea, Mircea Cosma a făcut presiuni pe durata derulării contractului pentru prelungirea termenelor de execuţie şi efectuarea ilegală de plăţi.

"Scopul grupului infracţional astfel format şi sprijinit a fost atins, urmărirea penală făcută până la acest moment relevând: deturnarea din cadrul proiectului şi însuşirea în interes propriu, de către membrii grupului, a sumei totale de 7.797.410 de lei (bani ridicaţi în numerar din conturi ale persoanelor juridice şi fizice, reprezentând 54% din totalul sumelor care au fost identificate ca fiind achitate de S.C. Grossmann Engineering Group, către ?partenerii? la care se pretinde că au fost subcontractate lucrări), sustragerea de la plata către stat, prin practici evazioniste, a sumei de 2.515.293 de lei ( din care 1.509.176 lei reprezentând TVA şi 1.006.117 de lei reprezentând impozit pe profit)", arăta DNA.

Proiectul privind extinderea reţelei de canalizare la Comarnic, în valoare de aproximativ zece milioane de euro, avea termen de finalizare februarie 2014, însă lucrările, care nu au fost finalizate, au fost sistate la sfârşitul anului trecut.

Sora premierului Ponta, Alexandra Herţanu, a fost AUDIATĂ la DNA. Cum comentează Ponta

Sora premierului Victor Ponta, Alexandra Herţanu, a venit, joi dimineaţă, la sediul DNA Ploieşti, pentru a fi audiată ca martor în dosarul în care soţul său, Iulian Herţanu, este arestat preventiv pentru fraudare de fonduri europene şi evaziune fiscală.

Sora şefului Guvernului, Alexandra Herţanu, nu a făcut nicio declaraţie la venirea la DNA, a spus doar că nu ştie în ce dosar a fost chemată.

Ea trebuie să explice cum s-au cheltuit banii în acest proiect, având în vedere că Alexandra Herţanu este acţionar la o firmă de contabilitate din Bucureşti, de unde procurorii anticorupţie au ridicat săptămâna trecută mai multe înscrisuri şi calculatoare.

Potrivit unor surse citate de Antena 3, azi ar trebui să ajungă la Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) şi mama premierului Ponta, Cornelia Naum, însă ea ar putea să nu vină, pentru că are unele probleme de sănătate.

În acest dosar, soţul ei, Iulian Herţanu, dar şi alte două persoane, oameni de afaceri, au fost arestaţi preventiv pentru deturnare de fonduri europene şi evaziune fiscală.

În acelaşi dosar au fost puşi sub control judiciar deputatul Sebastian Ghiţă, deputatul PSD Vlad Cosma şi tatăl acestuia, preşedintele Consiliului Judeţean Prahova, Mircea Cosma, directorul de producţie al Hidro Prahova, Virgiliu Iuliu Roman, precum şi omul de afaceri Liviu Munteanu.

Potrivit anchetatorilor, Virgiliu Roman, Sebastian Ghiţă, Vlad şi Mircea Cosma au sprijinit grupul infracţional din care făcea parte Iulian Herţanu ca să acceseze şi să primească fonduri europene în cadrul contractului de extindere a reţelei de canalizare din oraşul Comarnic, proiect în valoare de aproape zece milioane de euro.

Procurorii susţin că, în perioada 2011 - 2015, preşedintele Consiliului Judeţean Prahova, Mircea Cosma, fost preşedinte al filialei judeţene a PSD, a făcut demersuri (intervenţii pentru numirea în funcţii a unor persoane, obţinerea de informaţii confidenţiale - activităţi derulate direct sau prin intermediul consilierilor săi personali) la funcţionari ai SC Hidro Prahova şi a exercitat presiuni (ameninţări cu privire la înlocuirea din funcţie) asupra directorului general al societăţii, pentru ca aceştia să atribuie ilegal asocierii SC Grossmann Engineering Group SRL - SC Euroconstruct Trading 98 SRL contractul de lucrări pentru extinderea reţelei de canalizare în oraşul Comarnic. De asemenea, Mircea Cosma a făcut presiuni pe durata derulării contractului pentru prelungirea termenelor de execuţie şi efectuarea ilegală de plăţi.

"Scopul grupului infracţional astfel format şi sprijinit a fost atins, urmărirea penală făcută până la acest moment relevând: deturnarea din cadrul proiectului şi însuşirea în interes propriu, de către membrii grupului, a sumei totale de 7.797.410 de lei (bani ridicaţi în numerar din conturi ale persoanelor juridice şi fizice, reprezentând 54% din totalul sumelor care au fost identificate ca fiind achitate de S.C. Grossmann Engineering Group, către ?partenerii? la care se pretinde că au fost subcontractate lucrări), sustragerea de la plata către stat, prin practici evazioniste, a sumei de 2.515.293 de lei ( din care 1.509.176 lei reprezentând TVA şi 1.006.117 de lei reprezentând impozit pe profit)", arăta DNA.

Proiectul privind extinderea reţelei de canalizare la Comarnic, în valoare de aproximativ zece milioane de euro, avea termen de finalizare februarie 2014, însă lucrările, care nu au fost finalizate, au fost sistate la sfârşitul anului trecut.

În această dimineaţă, la DNA Ploieşti a venit şi fostul prefect al judeţului Prahova Radu Oprea, senator PSD, acesta declarând că a fost citat ca martor şi că nu ştie în ce dosar a fost chemat de procurori.

Sora premierului Victor Ponta, Alexandru Herţanu, a plecat de la DNA Ploieşti, unde a stat aproximativ două ore, pentru a fi audiată ca martor în dosarul în care soţul său, Iulian Herţanu, este arestat preventiv pentru fraudare de fonduri europene şi evaziune fiscală.

La ieşirea de la audieri, Alexandru Herţanu a spus că a avut "ceva de recuperat", dar nu a făcut mai multe declaraţii.

Ea a trebuit să dea explicaţii procurorilor despre cum s-au cheltuit banii în acest dosar de fraudare de fonduri europene, cu un prejudiciu de 10 milioane lei.

Este vorba de reţeaua de canalizare a oraşului Comarnic, despre care procurorii spun că s-au făcut destul de multe ilegalităţi.

Premierul Ponta, întrebat de jurnalişti cum comentează faptul că sora lui este audiată la DNA în dosarul în care soţul acesteia e arestat preventiv sub acuzaţia de deturnare de fonduri europene şi evaziune fiscală, a răspuns "Hai, mă, sunteţi serioşi?", spunând că el a venit să viziteze un spital.

Marko Attila, fugit din ţară, cere să i se trimită dosarul

Deputatul UDMR Marko Attila Gabor a trimis Biroului permanent al Camerei o scrisoare, în care a solicitat să i se trimită cererea ministrului Justiţiei privind încuviinţarea arestării sale preventive, precum şi dosarul său.

Secretarul Camerei, Niculae Mircovici, a spus că deputaţii nu ştiu unde este Marko Attila Gabor şi nu-i pot trimite dosarul, pe care ar fi putut să-l studieze doar la Parlament.      

"Marko Attila Gabor solicită să i se trimită scrisoarea ministrului Justiţiei şi dosarul la o adresă pe care a indicat-o sau probabil că la grup, nu ştiu. S-a aprobat să i se trimită o copie după cererea ministrului Justiţiei iar dosarul, întrucât are elemente care nu sunt publice, avea posibilitatea să-l studieze aici. Dosarul se mai află încă la Camera Deputaţilor, are posibilitatea să îl studieze.  Biroul Permanent a hotărât că nu se poate trimite dosarul", a explicat Mircovici, potrivit Mediafax.

El a mai spus că nu e "treaba" Camerei să-l caute pe Marko Attila Gabor.

"Nu ştim unde este domnul deputat, a fost într-o deplasare în Ungaria, nu ştim a venit, nu a venit, nu e treaba noastră să îl căutăm", a mai spus Niculae Mircovici.          

Marko Attila Gabor a transmis o scrisoare Biroului Permanent în care arată că, având în vedere că în zilele de 2 şi 3 decembrie nu a fost la Bucureşti, fiind plecat la Budapesta pentru a participa la Forumul reprezentanţilor maghiarilor din Bazinul Carpatic şi având în vedere că ulterior, "prin mai multe memorii adresate DNA" a făcut "dovada nevinovăţiei sale dincolo de orice dubiu" roagă conducerea Camerei să îi pună la dispoziţie întreg dosarul transmis împreună cu scrisoarea ministrului Justiţiei, în vederea identificării "existenţei suspiciunii rezonabile a solicitării Parchetului de încuviinţare a arestării preventive".

Deputatul UDMR Marko Attila, inculpat în dosarul Bica, a fugit la Budapesta.

Attila a mai precizat că, pe 2 decembrie, Comisia juridică nu a întrunit numărul necesar de voturi şi nu a formulat o propunere de încuviinţare a arestării sale preventive însă, la acea dată, plenul Camerei Deputaţilor a aprobat cu majoritate de voturi hotărârea prin care încuviinţează arestarea preventivă.

Pe 3 decembrie, plenul Camerei Deputaţilor a aprobat, cu 171 voturi "pentru" şi 111 "împotrivă", cererea ministrului Justiţiei de încuviinţare a arestării preventive adeputatului UDMR Marko Attila Gabor.

Ministrul Justiţiei a solicitat Camerei Deputaţilor încuviinţarea arestării preventive a deputatului Marko Attila Gabor, acuzat de abuz în serviciu în dosarul în care este implicată şi fosta şefă a DIICOT Alina Bica.

Cu toate acestea, ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc, afirmă că nu ştie unde se află deputatul UDMR şi a declarat că în acest moment nu este oportun să se facă negocieri, atât timp cât orice stat european este obligat să procedeze conform normelor europene în privinţa cererilor făcute de altă ţară membră.

Recent, avocatul lui Marko Attila a declarat că acesta a primit protecţie din partea premierului Ungariei Viktor Orban, însă ulterior Marko Attila a negat acest lucru.

În noiembrie 2014, deputatul UDMR Marko Attila a fost condamnat definitiv la trei ani de închisoare cu suspendare pentru abuz în serviciu, într-un alt dosar privind restituirea unor imobile.

Scandal monstru în Camera Deputaţilor pe Ordonanţa traseiştilor. PNL acuză PSD de golănie politică

Legea traseiştilor a trecut de Camera Deputaţilor, cu mare scandal. Liberalii îi acuză pe cei din PSD de golănie politică şi ameninţă că vor contesta legea la CCR dacă nu se introduc în lege şi sancţiuni  pentru primarii şi consilierii care au schimbat partidul.

Ordonanţa migraţiei primarilor este aspru contestată de liberali care îi acuză pe social-democraţi că încearcă să îşi păstreze primarii traseişti. Tototată, PNL ameninţă că dacă primarii care au trecut de la un partid la altul în toamnă nu vor fi sancţionaţi, vor contesta legea la CCR.

Deşi un susţinător al ordonanţei migraţiei la momentul apariţiei ei, Valeriu Zgonea se dezice acum de declaraţiile iniţiale. Mai mult, a propus chiar sancţionarea deputaţilor de la Comisia Juridică pentru că nu au adăugat la raportul Ordonanţei şi amendamentele respinse de PNL.

Ordonanţa de urgenţă care a permis migraţia aleşilor locali pentru 45 de zile fără ca aceştia să-şi piardă mandatul a fost adoptată de Guvern în 28 august. Aleşii locali au putut opta pentru un partid până pe 17 octombrie. În cele 45 de zile de graţie, PSD a câştigat peste 400 de primari. Între timp, ordonanţa a fost declarată neconstituţională de CCR.

miercuri, 25 februarie 2015

Paradă NATO la 300 de metri de frontiera cu Rusia. Estonia a sărbătorit Ziua Independenţei

Trupe şi echipamente militare NATO au defilat marţi în oraşul Narva (est), la doar 300 de metri de frontiera cu Rusia, în cadrul unor evenimente şi ceremonii prin care Estonia a marcat, începând de luni, 79 de ani de la proclamarea independenţei, scrie presa locală, citată de Mediafax.
   
Peste 140 de echipamente NATO au luat parte la parada militară din Piaţa Peetri din Narva - între altele patru vehicule blindate americane de tip M1126 din cadrul celui de-al Doilea Regiment de Cavalerie şi patru vehicule Stridsfordon-90 de luptă olandeze de tip CV9035NL Mk III, dar şi obuziere, sisteme antitanc şi antieriene şi vehicule blindate estone.
   
De asemenea, aproximativ 100 de militari letoni, lituanieni, olandezi, spanioli, britanici şi americani au defilat alături de aproximativ 1.300 de militari estoni pe străzile din oraş de 60.000 de oameni, majoritatea de etnie rusă.
   
Oraşul Narva se află în partea de est a ţării, citată de unii printre potenţialele ţinte ale Kremlinului într-o eventuală reorientare a Moscovei de la conflictul din estul Ucrainnei către statele baltice sau Republica Moldova.
 
Această paradă NATO la frontiera Rusiei are loc în contextul în care separatiştii proruşi din regiunea ucraineană Donbas (est) continuă să lupte împotriva trupelor guvernamentale şi unor temeri potrivit cărora insurgenţii ar putea ataca oraşul de coastă Mariupol, aflat sub controlul Kievului, pentru a crea un cordon prin sudul Ucrainei din Rusia şi până Crimeea.
   
Tallinnul se află printre cei mai vocali occidentali care susţin Kievul, acuzând Moscova de susţinerea separatiştilor ucraineni proruşi cu armament şi oameni, ceea ce ruşii dezmint.
   
Estonia, Lituania şi Letonia au aderat la NATO în 2004, spre marea nemulţumire a Rusiei. Cele trei state au fost anexate de către fosta Uniune Sovietică în timpul celu de-al Doilea Război Mondial, dar şi-au proclamat independenţa în 1991, după implozia blocului sovietic.
 
În opinia unor analişti, temerile Moscovei că Ucraina s-ar putea alătura blocului militar occidental au declanşat implicarea Rusiei în criza din Ucraina, inclusiv anexarea Crimeei, în martie.
 
Premierul britanic David Cameron a avertizat marţi cu privire la consecinţele "profund dăunătoare" pe care le riscă Uniunea Europeană în cazul în care Occidentul nu reuşeşte să-l oprească pe preşedintele rus Vladimir Putin în Ucraina, aprciind că liderul de la Kremlin se va întoarce către statele baltice şi Republica Moldova în cazul în care nu va fi oprit acum.

Ponta despre Băsescu: E mort de frică. Ce-o să spună doamna Udrea să ajungă şi el în închisoare?

Preşedintele PSD, premierul Victor Ponta, a precizat, miercuri, comentând recentele afirmaţii ale lui Traian Băsescu, că fostul preşedinte minte şi că e "mort de frică" în privinţa declaraţiilor pe care le va face Elena Udrea ca să ajungă şi el la închisoare.

"Aseară am văzut un Băsescu mort de frică. Ce-o să spună doamna Udrea să ajungă şi el în închisoare? Eu sper ca doamna Udrea să spună tot adevărul", a spus Victor Ponta.
   
Solicitat să comenteze şi declaraţia lui Băsescu referitoare la faptul că el ar fi chemat-o pe Elena Udrea pentru a discuta nominalizarea Laurei Kovesi la DNA, Ponta a menţionat: "Repet, minte întotdeauna şi în plus acum e mort de frică. (...) Poate se duce şi acum să o asigure pe doamna Udrea de tot sprijinul, să nu cumva să-l treacă şi pe el".

Blaga: Domnul Cocoş nu a adus niciun ban la partid, cine a cotizat e pe lista oficială

Preşedintele PDL Vasile Blaga, copreşedinte PNL,  a declarat, miercuri, că Dorin Cocoş "nu a adus niciun ban la partid" şi că nu a avut niciun fel de relaţie cu acesta, adăugând că "cine a cotizat e pe lista oficială", informează Mediafax.

"Nu am avut niciun fel de relaţie cu domnul Cocoş, nu avem nicio implicare în Microsoft. Domnul Cocoş nu a adus niciun ban la partid. Cine a cotizat e pe lista oficială, se taie chitanţă cum spun regulile întotdeauna", a precizat Blaga.

Elena Udrea a plecat, miercuri, de la ICCJ, unde a făcut declaraţii, cu ochii în lacrimi, despre situaţia sa, şi a spus că va aştepta acasă decizia instanţei privind arestarea preventivă cerută de procurorii DNA în dosarul Gala Bute", precizând că ştia că Dorin Cocoş a finanţat campaniile PDL.

Întrebată despre contractele încheiate cu Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului, Elena Udrea a declarat: "Ştiam că Dorin Cocoş finanţa campaniile PDL, asta ştiam, dar nu ştiam exact ce şi cu ce sumă".

Întrebată dacă Blaga ştia că Dorin Cocoş finanţează PDL, Udrea a spus că trebuie întrebat Vasile Blaga despre acest lucru.

Băsescu nu exclude posibilitatea ca în campania din 2009 să se fi folosit "bani dubioşi" şi cere schimbarea legii de finanţare a partidelor

Fostul preşedinte Traian Băsescu nu exclude posibilitatea ca în campania sa prezidenţială să se fi utilizat "bani dubioşi ca provenienţă", el arătând că ar regreta dacă s-a întâmplat aşa.

"Mi-ar părea rău ca în campania mea să se fi utilizat bani dubioşi ca provenienţă, dar nu exclud. Eu spun de mult că trebuie schimbată legea de finanţare a partidelor. (...) La PDL nu se punea mâna pe bani. Dacă voia cineva, dacă venea la mine şi spunea: Vreau sa sponsorizez campania....Fugi la casierie, băiatule!", a declarat Traian Băsescu, marţi, la un post de televiziune.

Băsescu a mai completat că finanţarea campaniilor de la bugetul de stat ar elimina problematica sponsorizărilor.

"Campania din 2009, cu nouă candidaţi la preşedinţie reprezentând partide şi trei independenţi, în total 12, a costat după Autoritatea Electorală Centrală 18 milioane de lei. Campania din 2014, cu 10 candidaţi ai partidelor şi cu patru candidaţi independenţi, a costat jumătate, 9,6 milioane de lei. Avem o problemă cu finanţarea partidelor. Până nu o facem bugetară, toţi oamenii care fură bani se vor înghesui să finanţeze partidele", a mai spus Băsescu.

Băsescu: Perspectiva este ca Guvernul să fie dărâmat

Traian Băsescu a declarat, marţi seară, în cadrul unui interviu televizat, că în cazul în care ar fi în locul preşedintelui Klaus Iohannis, ar vrea să aibă un Guvern numai al său.

"Un preşedinte care nu are Guvern nu-şi poate face programul", a spus Băsescu.

Fostul preşedintele a mai spus că perspectiva este ca Guvernul Ponta „să fie dărâmat”. "Intuiţia îmi spune că se şubrezeşte solidaritatea", a declarat Băsescu.

Dacă Klaus Iohannis va face „un mic efort, Ponta nu va mânca ouă roşii la Palatul Cotroceni”, a adăugat fostul preşedinte.

Instanţa a amânat pronunţarea la contestaţia lui Nicuşor Constantinescu privind arestul preventiv

Curtea de Apel Constanţa a judecat, marţi, contestaţia depusă de preşedintele suspendat al Consiliului Judeţean Constanţa, Nicuşor Constantinescu, la decizia Tribunalului de arestare preventivă într-un nou dosar, instanţa amânând însă pronunţarea pentru miercuri, transmite Mediafax.
   
Nicuşor Constantinescu a fost adus, marţi, la Curtea de Apel Constanţa, iar după ce a coborât din duba Poliţiei a fost întrebat de jurnalişti cum se simte, el răspunzând: "Îngrozitor".
   
"Problema este că sunt judecat penal pentru hotărâri de Consiliu Judeţean care sunt supuse contenciosului administrativ, nu faptelor penale. Este abuzul dictatorii Băsescu şi al DNA", a mai spus Nicuşor Constantinescu.
   
Şedinţa de judecată a început în jurul orei 13.30 şi s-a încheiat după aproape şase ore, aceasta desfăşurându-se cu uşile închise.

Şeful Consiliului Judeţean Constanţa, Nicuşor Constantinescu, a fost reţinut de DNA pentru mai multe infracţiuni, între care abuz în serviciu, conflict de interese şi coruperea alegătorilor, iar ulterior, în 20 februarie, arestat preventiv de Tribunalul Constanţa, el fiind acuzat de plăţi ilegale, din fonduri publice, către asociaţii, fundaţii şi cluburi sportive.

Udrea, pe Facebook: Nu mai bine mă ardeţi pe rug decât să mai jucăm acest teatru absurd?

Elena Udrea a postat, marţi, un mesaj pe Facebook, în care arată că opt cereri de arestare preventivă şi urmărire penală au fost formulate, în două săptămâni, de procurori împotriva sa, dintre care trei în numai două ore.
   
Postarea Elenei Udrea pe Facebook începe cu întrebarea: "Nu mai bine mă ardeţi pe rug?".
   
Ea precizează că "opt cereri de arestare preventivă şi urmărire penală în două săptămâni au fost formulate de procurori împotriva sa, dintre care trei în numai două ore!".

"Nu există, se pare, un infractor mai mare în România! Totul este făcut pe repede înainte. Zeci de acuzaţii total nefondate. Numai denunţurile frauduloase ale unor persoane suspectate de fapte ilegale. Toţi cei implicati, chiar dacă fac presiuni dovedite asupra martorilor, sunt liberi", mai scrie Udrea, adăugând că "arestaţi sunt doar cei care nu au fost de acord să formuleze acuzaţii la adresa sa".

"Nu mai bine mă ard pe rug decât să mai jucăm acest teatru absurd?", se arată în încheierea mesajului postat pe reţeaua de socializare de către Elena Udrea.

Cererea de arestare preventivă a Elenei Udrea în dosarul "Gala Bute" a fost trimisă, marţi după-amiază, de procurorii DNA la instanţa supremă, urmând să fie judecată miercuri dimineaţă.

VESTE BUNA PENTRU MODERNISM! Un partid va putea fi înfiinţat cu doar 3 membri. Comisia de Cod electoral a votat noi reguli

Comisia pentru cod electoral a votat că un partid politic va putea fi constituit doar din trei membri. Pentru această variantă au votat zece parlamentari, patru au fost împotrivă și unul s-a abținut.

Parlamentarii au eliminat criteriul teritorial existent în prezent în legea partidelor politice, optând pentru posibilitatea ca un partid să poată fi înființat doar de trei persoane, scrie Agerpres.

Președintele comisiei, Valeriu Zgonea, a precizat că are mandat de la PSD pentru a susține înființarea unui partid politic din trei membri.

"Avem mandat de la conducerea PNL de a susține eliminarea criteriului teritorial", a arătat și vicepreședintele comisiei, Mihai Voicu.

Valeriu Zgonea a precizat, la finalul ședinței, că dispar o serie de condiții existente până în prezent pentru înființarea unui partid.

"Dispare obligativitatea depunerii unei liste de câteva zeci de mii de susținători în 18 județe. Poți să-ți faci un partid cu trei oameni. Dispar condițiile, dacă am intrat pe listă deja la parlamentare, este clar că nu mai avem obligativitatea de a depune o sumă de bani pentru a putea candida în circumscripția electorală. Toți suntem egali în fața legii, indiferent de candidatură trebuie să avem susținere în timpul campaniei electorale, 100 de oameni într-o comună, 500 de oameni minim într-un oraș și 1.000 de locuitori într-un municipiu. Dispare obligativitatea de a semna doar pentru un singur candidat, deci putem să semnăm pentru mai mulți candidați. Și, automat, Biroul electoral de circumscripție va verifica această listă", a explicat Valeriu Zgonea.

Campaniile electorale vor fi finanţate din bugetul de stat

Comisia de Cod electoral a adoptat azi cu unanimitate de voturi decizia ca finanţarea campaniilor electorale să se facă de la bugetul de stat. Mai mult, membrii comisiei au stabilit şi la cât ar trebui să se limiteze cheltuielile făcute în campanii, scrie Mediafax.

Astfel finanţarea ar urma să fie făcută nediscrimanatoriu dând şanse egale fiecărui candidat. Valeriu Zgonea a declarat că susţine transpunerea în legislaţia naţională a recomandărilor grupului Greco privind finanţarea partidelor politice şi a campaniilor electorale.

"Noi propunem limitarea cheltuielilor de campanie electorală, ca sumă şi categorii de cheltuieli, concomitent cu finanţarea de la bugetul de stat. Propunem ca această finanţare să se facă nediscriminatoriu", a declarat vicepreşedintele PNL Mihai Voicu.

Acesta a arătat că PNL a identificat deja şase categorii de cheltuieli de campanie: cheltuieli legate de media ,identitate vizuală a partidului, materiale pentru informare, campania on-line, cercetări sociologice şi organizare de evenimente. Doar cheltuielile care se încadrează în aceste categorii ar urma să fie decontate.

luni, 23 februarie 2015

Un cleric saudit a încercat să "demonstreze" că Pământul NU se învârte în jurul Soarelui

Un cleric arab a încercat să demonstreze unor studenţi că Pământul "este staţionar şi nu se mişcă”, făcând o serie de deducţii "logice".

Un filmuleţ publicat pe YouTube chiar în ziua în care se împlineau 450 de ani de la naşterea lui Galileo Galilei a stârnit un val de critici pe reţelele de socializare. Protagonistul respectivului clip este un cleric saudit care afirmă că Pământul nu se învârte în jurul soarelui, ci invers.

Răspunzând unui student care a întrebat dacă Terra se mişcă, şeicul Bandar Al-Khaibari a afirmat că planeta noastră „este staţionară şi nu se mişcă”.

Bărbatul a încercat să-şi argumenteze declaraţia citând la rândul său alţi clerici, dar şi selectând anumite declaraţii religioase. Cea mai controversată metodă prin care Al-Khaibari a respins însă teoria rotaţiei Pământului a fost o deducţie „logică”, mai notează sursa citată.

„În primul rând, unde suntem noi acum? Mergem la aeroportul Sharjah, ca să ajungem în China cu avionul, e clar?”, a întrebat el. „Concentraţi-vă alături de mine. Acesta este Pământul”, a continuat şeicul, ţinând în mână un pahar cu apă şi explicând că, dacă avionul s-ar opri în aer, atunci „China ar veni către el”, dacă planeta s-ar roti într-o anumită direcţie.

Pe de altă parte, dacă Terra s-ar roti în direcţia opusă, atunci avionul nu ar ajunge niciodată în China, pentru că „şi China se învârte”, a mai argumentat şeicul.

Eurostat: O treime a populaţiei din Europa de Est se zbate în sărăcie

Diplomaţii europeni au publicat un raport referitor la nivelul de trai al cetăţenilor din estul continentului.
Potrivit acestuia, o treime din populaţia Bulgariei, României, Greciei, Letoniei şi Ungariei se află în pragul unui "risc imediat de sărăcie şi excludere socială".

În jumătate din ţările Uniunii Europene, cel puţin unul din trei copii trăieşte în sărăcie lucie.
Situaţia este mai gravă în statele afectate în plin de criza economică, cum ar fi Cipru, Grecia, Irlanda, Italia, Portugalia, Spania şi nu în utlimul rând, România.

Conform estimărilor oficiale, bulgarii par cei mai oropsiţi şi sunt extrem de vulnerabili în faţa sărăciei. 48% dintre ei trăesc deja în sărăcie sau se află în pragul sărăciei.

Românii stau puţin mai bine, cu 40% dintre locuitorii ţării fiind foarte aproape de limita sărăciei, se arată în raportul Eurostat.

Jihadiştii SI au ars peste 100.000 de cărţi şi manuscrise vechi găsite în Irak

Grupul extremist Statul Islamic a ars peste 100.000 de cărţi, inclusiv manuscrise rare şi importante, găsite în regiunea irakiană Anbar, aflată sub controlul jihadiştilor.
Informaţia a fost furnizată de către un membru al Consiliului Local Anbar, Amal Fahadway, şi a fost preluată de siteul britanic în limba arabă, Elaph.

Director al bibliotecii publice din Mosul, Fahadway spune că o librărie din oraşul Faisaliah, care adăpostea manuscrise vechi şi inestimabile ca valoare, a fost bombardată sâmbătă seara de către militanţii SI.

UNESCO şi-a exprimat în repetate rânduri îngrijorarea faţă de acţiunile extremiştilor din SI, "menite să şteargă în totalitate diversitatea culturală, care reprezintă sufletul poporului irakian".

Teoria fantastică pe care s-a clădit Statul Islamic. Care este SCOPUL atrocităţilor comise: "Se va întoarce după noi"

Jurnaliştii de la The Atlantic au realizat un amplu material despre originea grupării teroriste Statul Islamic. Cine sunt? Din cine este formată gruparea? Care sunt ideologiile lor? Sunt câteva dintre întrebările ale căror răspunsuri ne vor ajuta să înţelegem mai bine această grupare teroristă care a semănat moarte şi spaimă în rândul a zeci de state.

În primul rând consideră că misiunea lor este una sfântă, iar pentru crimele şi atentatele comise vor fi răsplătiţi de un sfânt mesianic, ce se va coborî pe Pământ pentru a-i urca în Împărăţia Cerurilor.

Mai mult, ei consideră că masacrul pe care îl comit este unul sfânt, menit să declanşeze Apocalipsa pe Terra, moment în care toţi cei necredincioşi vor fi mistuiţi de forţa lor distructivă.

Urmând doctrina „takfiri“ - doctrina excomunicării, Statul Islamic este dedicat purificării lumii prin uciderea oamenilor. Cel mai des întâlnite victime în cadrul acestei purificări religioase sunt chiar musulmanii „apostaţi“. Cei excluşi de la execuţia automată par a fi creştinii care nu se opun noii guvernări. Al-Baghdadi permite creştinilor să trăiască atâta vreme cât plătesc o taxă specială, „jizya“, şi câtă vreme recunosc noul stăpân. Coranul spune că singura pedeapsă permisă pentru duşmanii islamului este crucificarea.

Profetul Mohamed, pe care toţi musulmanii îl consideră un exemplu, a impus aceste reguli şi a deţinut sclavi. Astfel, califatul a adoptat sclavia şi crucificare, fără a-şi cere scuze. „Vom cuceri Roma voastră, vă vom rupe crucile şi vă vom lua femeile ca sclave“, transmitea purtătorul de cuvânt al organizaţiei, Adnani.

Aşadar, în momentul în care Occidentul va înţelege pe deplin mentalitatea acestor monştri, şansele ca ei să dispară şi să nu mai facă rău oamenilor nevinovaţi vor creşte.

Noi audieri la DNA, în dosarul în care a fost arestat cumnatul premierului Victor Ponta, Iulian Herţanu

Sunt noi audieri la DNA Ploieşti, în dosarul în care a fost arestat cumnatul premierului Victor Ponta, Iulian Herţanu, un dosar în care a fost pus sub control judiciar şi Sebastian Ghiţă.

Fostul consilier judeţean PSD, Mihai Coman, aflat de asemenea sub control judiciar, a ajuns luni în faţa procurorilor din Ploieşti.

În calitate de administrator al companiei care a realizat lucrările de canalizare din oraşul Comarnic, Coman este acuzat că a obţinut în mod fraudulos contractul cu fonduri europene.

În acelaşi dosar, cumnatul premierului Victor Ponta a fost arestat preventiv pentru 30 de zile.

Pe lângă deputatul PSD Sebastian Ghiţă, şi Vlad Cosma a fost plasat sub control judiciar, dar şi tatăl acestuia, preşedintele Consiliului Judeţean Prahova, Mircea Cosma, fiind acuzaţi că i-ar fi sprijinit pe cei doi să obţină contractul din Comarnic.

Vasile Blaga neagă că ar fi luat şpagă în dosarul Microsoft

Copreşedintele PNL Vasile Blaga nu a fost deranjat de procurori în cazul şpăgii din dosarul Microsoft.

Fostul ministru de Interne, acum lider PNL, spune că nu a fost fost citat la DNA în acest caz, chiar dacă, potrivit unor surse, fostul soţ al Elenei Udrea, Dorin Cocoş, l-ar fi enumerat printre beneficiarii şpăgii din acest dosar.

Blaga a fost întrebat cum vede faptul că a apărut un al doilea denunţ care face referire la numele său în dosarul Microsoft, cel al lui Dorin Cocoş.

"Personal nu am nici eu, nici partidul nici cea mai mică implicare în ceea ce denumiţi afacerea Microsoft, niciunul, de niciun fel. Dacă cineva are întrebări, când va avea, dacă procurorii vor dori lămuriri ca orice cetăţean al acestei ţări mă voi prezenta fără probleme. Nu m-a întrebat niciun procuror nimic", a declarat Blaga.

Omul de afaceri Dorin Cocoş a făcut un denunţ în dosarul Microsoft în care a inclus relatări privindu-l pe Vasile Blaga, dar nu a făcut nicio referire la Elena Udrea, au declarat surse judiciare citate de Mediafax.

Instanţa supremă a rămas, vineri, în pronunţare cu privire la propunerea anchetatorilor DNA privind măsurile preventive vizându-i pe Dorin Cocoş, Gabriel Sandu şi Dumitru Nicolae, în dosarul Microsoft.

Procurorii cer pedeapsa cu închisoarea pentru fostul ministru Corneliu Dobriţoiu, în dosarul "Case pentru generali"

Procurorii cer pedeapsa cu închisoarea pentru fostul ministru al Apărării Corneliu Dobriţoiu, judecat în dosarul "Case pentru generali".

Dobriţoiu este acuzat participaţie improprie de abuz în serviciu contra intereselor publice şi participaţie improprie la fals intelectual, toate cu consecinţe deosebit de grave.

Cei 11 inculpaţi din dosar sunt de acord să presteze muncă în folosul comunităţii în cazul în care vor fi găsiţi vinovaţi.

Pronunţarea în dosarul "Case pentru generali MApN" a fost amânată pentru 9 martie.

Peste 9 miliarde lei au intrat pe mâna lui Udrea, când conducea Ministerul Turismului. Iată afacerile cu comisioane grele

In vreme ce guvernul Boc tăia salariile, închidea spitalele şi şcolile şi lua banii pensionarilor pe motiv de criză, direcţiona banii publici către investiţii inutile. Aloca miliarde de lei vechi pentru stadioane, săli de sport sau parcuri, în sate fără apă curentă şi canalizare, în care ar fi fost nevoie urgentă de alt gen de investiţii.

Sume fabuloase au fost aruncate pe proiecte care zac în paragină şi din care au avut de câştigat Elena Udrea şi PDL, spun procurorii. 10 procente din fiecare proiect s-ar fi întors în buzunarele lor.

Peste nouă miliarde de lei au intrat pe mâna Elenei Udrea, în perioada în care conducea Ministerul Dezvoltării şi Turismului. Sume alocate prin generozitatea premierului Emil Boc.

În acest timp, Traian Băsescu, şeful statului la acea vreme, anunţa de la tribuna prezidenţială că salariile, pensiile şi ajutoarele vitale vor fi tăiate.

Mai mult, Udrea a primit bani şi din fondul de rezervă destinat cheltuielilor de urgenţă. Sume colosale au fost împrăştiate de Udrea şi de Boc, cu bunăvoinţa paraîndărătului de 10%, în proiecte absurde.

Apoi, au apărut alte şi alte obstacole care au dublat preţul investiţiei. La Izvoarele, în judeţul Giurgiu, locuitorii au parc în vatra satului. Se întinde pe o jumătate de hectar. Câteva bănci, un loc de joacă şi o fântână care au costat 4 miliarde de lei vechi, bani de la Guvern. Nici primarul nu ştie de ce.  

Iesenii din Balş au mari şanse să intre în Cartea Recordurilor. Primarul comunei a reuşit performanţa să cheltuie 900.000 de lei, echivalentul a peste 200.000 de euro, pentru a face un parc de nivel european, într-o zonă inundabilă. Sătenii spun că nu au vreme să stea în parc, iar banii trebuiau investiţi în altceva. Acum, din investiţie n-au mai rămas decâ stâpii de iluminat cu panouri solare.

La Gohoru, una dintre cele mai sărace comune din Galaţi, este în construcţie un parc de un milion de lei. Bugetul a fost aprobat din 2011 tot de guvernarea PDL.

Lista investiţiilor marca Elena Udrea-PDL este lungă şi cuprinde zeci de milioane de euro aruncaţi pe săli de sport, telegondole sau pârtii de schi.

Mafia şi anti-mafia în excursie de lux

In urmă cu o zi, Elena Udrea declara la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie că în dosarul Gala Bute s-au depus la dosar probe care o ajută în anchetă. La scurt timp, a apărut informaţia conform căreia dovada reprezintă o înregistrare dintre Ana Maria Topoliceanu şi Tudor Breazu care dă totul peste cap în anchetă.

Mai exact, ar demonstra că fosta şefă a CNI a încercat să îl influenteze pe administratorul de la Nana să arunce toate acuzaţiile în curtea Elenei Udrea.

Administratorul moşiei de la Nana le-a mai spus anchetatorilor că un om de afaceri le-ar fi achitat, acum patru ani, o excursie de lux în Grecia. Procurorii vor verifica dacă acest "cadou" nu ascunde, de fapt, o altă mită.

Elena Udrea vorbeşte despre o inregistrare prin care Ana-Maria Topoliceanu îi cere lui Tudor Breazu să facă declaraţii la DNA împotriva fostului ministru. Pe de altă parte însă, administratorul de la Nana aruncă bomba şi susţine că excursia a fost plătită de un om de afaceri pe nume Roncea, partener al lui Dorin Cocoş pe piata medicamentelor.

Acest detaliu ar putea duce la un nou dosar penal.

Până una alta însă, luni Udrea se prezintă la Parlament. Cei din Camera Deputatilor vor vota maine dacă vor da avizul pentru o nouă cerere de arestare pe numele Elenei Udrea. Noua solicitare se referă la dosarul Gala Bute, a doua cauză în care Udrea este urmărită penal, după Microsoft.



Crin Antonescu SE RETRAGE şi din ultima funcţie deţinută: "Nu consider potrivit să mai continui"

Senatorul liberal Crin Antonescu a anunţat că renunţă la şefia Comisiei parlamentare pentru revizuirea Constituţiei.

Fostul preşedinte liberal a explicat că nu este "potrivit" să îşi mai continue actvitatea în această comisie din poziţia de preşedinte.

Antonescu a adăugat că a avut deja discuţii pe această temă cu premierul Victor Ponta dar şi cu Alina Gorghiu, copreşedinte al PNL.

"Eu am făcut cunoscut şi Alinei Gorghiu, co-preşedintele PNL, de asemenea şi domnului Ponta şi domnului Chelaru care m-au întrebat în legătură cu acest lucru că nu consider potrivit să mai continui activitatea în Comisia de revizuire a Constituţiei, în funcţia de preşedinte al acesteia. În primul rând pentru că această funcţie mi-a revenit în condiţiile unei alte majorităţi, majoritatea USL după alegeri, în al doilea rând pentru că aşa cum mi se prezintă în acest moment perspectiva părerilor cred că viziunea mea despre anumite capitole ale Constituţiei nu mai este împărtăşită de către cei care formau la momentul 2012 – 2013 o majoritate", a spus fostul preşedinte al PNL, duminică, pentru Gândul.

Antonescu a ţinut să precizeze că a fost decizia sa de a se retrage din această poziţie.