Trupe şi echipamente militare NATO au defilat marţi în oraşul Narva (est), la doar 300 de metri de frontiera cu Rusia, în cadrul unor evenimente şi ceremonii prin care Estonia a marcat, începând de luni, 79 de ani de la proclamarea independenţei, scrie presa locală, citată de Mediafax.
Peste 140 de echipamente NATO au luat parte la parada militară din Piaţa Peetri din Narva - între altele patru vehicule blindate americane de tip M1126 din cadrul celui de-al Doilea Regiment de Cavalerie şi patru vehicule Stridsfordon-90 de luptă olandeze de tip CV9035NL Mk III, dar şi obuziere, sisteme antitanc şi antieriene şi vehicule blindate estone.
De asemenea, aproximativ 100 de militari letoni, lituanieni, olandezi, spanioli, britanici şi americani au defilat alături de aproximativ 1.300 de militari estoni pe străzile din oraş de 60.000 de oameni, majoritatea de etnie rusă.
Oraşul Narva se află în partea de est a ţării, citată de unii printre potenţialele ţinte ale Kremlinului într-o eventuală reorientare a Moscovei de la conflictul din estul Ucrainnei către statele baltice sau Republica Moldova.
Această paradă NATO la frontiera Rusiei are loc în contextul în care separatiştii proruşi din regiunea ucraineană Donbas (est) continuă să lupte împotriva trupelor guvernamentale şi unor temeri potrivit cărora insurgenţii ar putea ataca oraşul de coastă Mariupol, aflat sub controlul Kievului, pentru a crea un cordon prin sudul Ucrainei din Rusia şi până Crimeea.
Tallinnul se află printre cei mai vocali occidentali care susţin Kievul, acuzând Moscova de susţinerea separatiştilor ucraineni proruşi cu armament şi oameni, ceea ce ruşii dezmint.
Estonia, Lituania şi Letonia au aderat la NATO în 2004, spre marea nemulţumire a Rusiei. Cele trei state au fost anexate de către fosta Uniune Sovietică în timpul celu de-al Doilea Război Mondial, dar şi-au proclamat independenţa în 1991, după implozia blocului sovietic.
În opinia unor analişti, temerile Moscovei că Ucraina s-ar putea alătura blocului militar occidental au declanşat implicarea Rusiei în criza din Ucraina, inclusiv anexarea Crimeei, în martie.
Premierul britanic David Cameron a avertizat marţi cu privire la consecinţele "profund dăunătoare" pe care le riscă Uniunea Europeană în cazul în care Occidentul nu reuşeşte să-l oprească pe preşedintele rus Vladimir Putin în Ucraina, aprciind că liderul de la Kremlin se va întoarce către statele baltice şi Republica Moldova în cazul în care nu va fi oprit acum.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu