Președintele Traian Băsescu a susținut că lipsa statului de drept şi corupţia reprezintă riscuri pentru securitatea naţională, el dând exemplul Ucrainei. Totodată, președintele a arătat că în România nu s-a renunţat la politizarea instituţiilor, în special a celor guvernamentale. Șeful statului a participat la dezbaterea „Statul de drept şi lupta împotriva corupţiei” organizată de Fundația „Mișcarea Populară” la Alba Iulia. Vă prezentăm cele mai importante declarații:
Traian Băsescu:
Revin cu bucurie la Alba și mai ales pe fondul unei teme interesante la care sunt convins că pot aduce contribuții ca om care de 10 ani lupt fără menajamente pentru statul de drept.
Este adevărat am avut și potrivinici de la trusturi de presă conduse de turnători și condamnați până la Ghiță.
Justiția a început în mandatul meu de la bilețelul lui Tăriceanu, care mi-a trimis un bilețel să îl apăr pe Patriciu
Un partid trebuie să-și asume depolitizarea celorlalte structuri
Cred că Fundația și partidul Mișcarea Populară își pot asuma în 2016 acest obiectiv de a depolitiza aceste structuri
Acum e numit politic la ANAF, la județul Sălaj, îi hărțuiește pe cei care au firme și țin de alt partid.
Direcțiile de învățământ- sunt buni directori de la PSD, ceilalți nu
Nu putem spune că România este un stat de drept pentru că partidele nu au renunțat la politizarea instituțiilor
Trebuie să existe voința politica pentru a se face această depolitizare
Lipsa statului de drept și corupția ne împing și către alte zone, riscuri pentru securitatea naţională.
Ucraina este un rezultat al corupţiei crâncene care a existat în ţară şi în timpul lui Timoşenko şi în timpul lui Ianukovici .Țara a fost atât de vulnerabilă încât i s-a luat Crimeea fără să se tragă un glonț. Deci, corupția poate distruge un stat.
Corupția este o mare vuilnerabilitate și asta am scris și în strategia de apărare pe care am trimis-o Parlamentului și în 2010, care nu a fost aprobată nici azi.
Campaniile mass-media. Spre exemplu, Grupul Intact, grupul lui Ghiţă, RTV, duc campanii de dezbinare a naţiunii, de rupere a coeziunii naţiunii. Acest tip de vulnerabilităţi nu apar din neant, ele sunt coordonate şi produc efecte, iar în cele din urmă se poate întâmpla exact ca în Ucraina
O națiune care nu e coezivă nu poate rezista în fața unor amenințări.
Se poate întâmpla exact ca în Ucraina. NATO funcționează în momentul în care un stat este atacat, dar pentru astfel de mișcări în care armata nu pătrunde nu există articol care să cheme la solidaritate.
Problema statului de drept înseamnă și respectarea drepturilor omului, unul dintre ele fiind dreptul la imagine
Aș spune că România este la stadiul la care trebuie să facă urgent depolitizarea instituțiilor și accelerarea integrării
Integrarea înseamnă și buna funcționare a instituțiilor
România s-a obișnuit să se autoflageleze. România e departe de a fi cea mai coruptă țară din Uniunea Europeană. Trebuie să ne batem toți pentru a schimba această percepție
Un sistem integral corupt este sistemul de sănătate. Marea problemă a fost blocarea noii Legi a sănătății și asta este tot o acțiune care reflectă corupție
Nicio țară când are plățile suspendate nu oprește plățile către constructori.
Întrebat care este soluția depolitizării instituțiilor: Votați PMP !
Pentru că acest partid nou şi-a propus ca în 2016 să obţină 30 la sută la alegerile legislative. E un partid care s-a născut prematur, planul cu profesorul Preda era să înfiinţăm partidul după ce termin eu mandatul. S-a făcut un sondaj, s-a decis înfiinţarea în ianuarie, dacă tot s-a înfiinţat nu putea să nu participe la europarlamentare, dar planul era ca acest partid să fie de guvernământ în 2016
Partidele înfiinţate în 1990, 1991, 1992 şi-au epuizat capacitate de progres şi de a moderniza România.
Aduceţi-vă aminte şi pe drăguţul de Crin Antonescu, care şi-a schimbat discursul acum, rămâne de văzut dacă şi-a schimbat doar blana şi ce facem cu năravul.
Trebuie un partid nou care îşi asumă acest lucru (depolitizarea instituţiilor - n.r.), pentru că depolitizarea este prevenirea riscului de a avea un stat slab.
Depolitizarea este cheia succesului României.
Despre depolitizarea învățământului: Vă dau un exemplu, când am venit în funcția de președinte era un domn Vântu care știa tot ce este în SRI, iar șeful SRI circula cu mașină cu nr SOV.
La fel se poate face și cu învățământul. Eu am eradicat acest tip de lucru și cred că același lucru se poate face și cu educația. Nu se poate face decât cu voință politică. Trebuie să fie un partid care să vrea depolitizarea educației, nu văd altă soluție.
Trebuie să avem grijă de menținerea coeziunii națiunii și de neacceptarea grupului de ciocoi asupra deciziei politice. Să-i dai portul Constața lui Mazăre, un element de dispreț. Să-l ia Măzărică, clovnul național să facă ce vrea acolo.
Nu am să tac, cum nu tac nici pe tentativa premierului de a lua poliția în directa lui subordine
Deci, sunt lucruri pe care eu, ca responsabil al securității naționale, le văd.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu