Partidul Noi Orizonturi

Partidul Noi Orizonturi

vineri, 20 august 2021

#ÎnvățămRomânia

(Jos Învățământul exclusivist! Proiectăm Programul Remedial de Reziliență a Redresării Naționale!) 


      Doar #RomâniaÎnvățată (nu meditată!) poate reprezenta cartea de căpătâi a unui manual desăvârșit spre Omenirea convivială, către ceea ce trebuie să constituie o țară cu poporul ei de navigatori peste timp. Proiectul de o continuă înșelăciune cu „România educată” sună ca o măsură de corecție aplicată nu doar elevilor și studenților, nici numai populației, ci direct ca o modelare conțopistă a Țării - cu tot cu componentele statalității. Fiindcă nu se poate suporta blasfemia prin care, după vreo 32 de ani de batjocorire în drept democratic al generațiilor de tinerețe la rând, să-ți crească malformația tupeului de a ținti România ca pe o „aulă” a răului milenar de nedemocratizat în pofida biciuirii ei de către așa vicevers – educate guvernări ale protipendadei îmbâcsit de mirositoare. De fapt, tinereți de-a rândul au fost aruncate, exact de acești needucați corifei, la groapa comună a nedreptățirii printr-o nepăsare nebună. Și vin tocmai ei, recidiviștii educației naționale, năvălind cu fețele schimbat – pălăvrăgitoare, că au hotărât să-și icnească toată poleiala elitist de prea-goliată, pentru reeducarea acestei întregi Românii de două ori milenare! Și ca să facă... ce?! Să schimbe denumirea de formă a unor instituții cu fondul din ce în ce mai decăzut! 


    Să lumineze flacăra olimpică aprinsă de sportivitatea spiritelor de-a pururi de pretutindeni! Dar unde este TinerețeaRomâniei?! Numai #Patria-Mamă deține aula de întreg, și dreptul, și subtilitatea îndurerării vocaționale de a-și educa pruncii, copiii, adolescenții și tinerii alături de care să crească fiecare din noi, inspirându-ne reciproc pentru accederea la next-curricula de mâine a viitorului. De-aia și Patria singură trăiește acea înțelepciune cu care să și rabde, din când în când și iată că tot mai-mereu, câte-o liotă de derbedei prolifici și care insistă să ne educe cu neo-profituri de amantlâcuri și beizadele olimpice de atâta amar capitalistoid de interlop!

    Așa că: habar n-am...!, dar Instituția Învățământului Național are obligația formulării educației izvorâte din compatibilitatea corpului didactic (și nu numai!) selectat în cadrul Colegiilor de vocație pedagogică și perfecționat în contextul unor varii dezvoltări profesionale (și de viață) în consecință! Făurit pe pilonii tridentului „Inteligență-Creativitate-Respect”, sistemul integrat de educație națională se va autodota, totuși, cu rechizitele răbdării discrete de a repara, progresiv, răul corupției impregnate pe traficul protipendadei de influență, propunând înțelepciunea de a preîntâmpina, cât de eficient s-o putea, nedreptățirile atâtor și atâtor elevi ale căror aspirații au fost sufocate de o indiferență descalificantă (observându-se, dealtfel și bine de tot, că abordările nu vor putea fi altcumva decât direct proporționale!), trebuind să fie progresiv upgradat într-o convergență cu mileniul în care tocmai ce am poposit din istoria cu toate cicatricile trecutului așa cum fost el! Nu are nimeni pretenția de a face el o lege a învățământului, ci doar de a releva modul în care oricine, până la urmă, se poate apleca asupra literelor de bună-cuviință a educației, vă dați seama ce frumoasă rânduială s-ar devoala dacă și elevii / studenții eminent de reprezentativi ar fi cooptați cu dreptul pertinent de a impune anumitele adevărate stringențe remediale?! Viața are întotdeauna dreptate, dar ce-aveți de nu lăsați tinerețea responsabilă să iasă, mai devreme, în întâmpinarea acelei dreptăți?!

     Un deplin Parteneriat PROFESOR-ELEV și de o măiastră înțelepciune „maestru – discipol”! Se va instaura obligativitatea asigurării unei mese calde la prânzul fiecărui preșcolar, elev și student, inclusiv o gustare la început de ore ale copiilor de creșă / grădinițe și din clasele primare (să se termine cu panseluțele, bordurile, salbe de beculețe achiziționate / înlocuite „din pix”, rețele infracționale de socializare pe arterele mitei și foloaselor necuvenite politic, ale corupție hoaște de guvernare rotită la înstrăinarea țării pe foloasele cuantificate cât PIB-ul național dus departe de țară...!). Unitățile administrative vor organiza o rețea teritorial-aferentă cultivării și recoltării alimentelor sănătos de proaspete și procesarea celor în surplus, toate aceste activități destinate funcționării rețelelor de cantine („Servesc Patria-Mamă!”) fiind protejate prin subvenții și dezvoltate în cadrul unor Trusturi de asociere a tinerilor antreprenori locali, acestea focusându-se și pe dezvoltarea întregii logistici în consecință.

     În fiecare localitate, vor fi afectate, într-o măsură judicioasă, locații separate pentru învățământul primar, respectiv, gimnazial – prin raportare la numărul de elevi care domiciliază în aria de jurisdicție educațională (cu pertinente excepții conjuncturale) și în contextul unei naturale interacțiuni nediscriminate pe criteriile statutelor sociale, etnice, financiare, religioase, medicale etc. Cum e viața, așa să fie și administrarea educației: cunoaștere, socializare, creativitate, încurajare, respect, disciplină cavalerească...forați după diamante dacă aveți har, dragi dascăli, nu acceptați prefacerea unui sistem național într-unul de separare „pe caste” superior – elitizate astfel de artificial! Gratuitatea manualelor responsabil constituite va fi asigurată în integralitate. Oricum, de la preșcolari - până la studenții absolvenți, toți sunt costumați în uniforme de viitor... Dar școlarii din clasele primare pot purta și costumele unor adevărate cusături de inimă pe emblema de ÎNVĂȚĂCEL. Preadolescenții din clasele gimnaziale au dreptul de alegere să se particularizeze (conform fiecărei unități școlare) cu insigne inscripționate TINEREȚE-RO! Dacă vor dori, liceenii se vor individualiza prin gradele de educație (instruire) cu 1-4 stele de însemnătate pe umerii fiecăruia dintre anii de liceu și atașarea unor comode eșarfe (la modă) tatuate cu RESPECT de la / pentru asemenea „vizionari” cum se vor mai denumi ei. Studenții își vor putea întări brațul stâng (dinspre pieptul cu tatuaje interioare, de suflet) prin banderole EXIST, maiestuos cuvenite unor „maeștri” în devenire care și sunt! Aceste exclusive opțiuni personale nu le pot produce tinerilor altceva decât un confort social într-o inofensivă simbolistică prin intermediul căreia să se auto-conecteze la o proprie generație care (ea și numai grafica de ceruri ale zborului ei) nu-i va putea abandona niciodată... atât de singuri!

    Evaluarea elevilor de cls. a IV-a nu va avea implicații în accederea ulterioară, vizându-se doar rolul ei de acomodare și inițiere / experimentare, menținându-se numai conotația competițională a evaluării naționale a elevilor de cls. a VIII-a (cu posibilitatea de opțiune eventuală între matematică și o altă materie dintre cele introduse într-un asemenea portofoliu paliativ). Comisiile de corectare / notare vor fi asistate (inter-activ și responsabil) de observatori-delegați dintre cei mai capabili și onești reprezentanți ai liceenilor propuși prin Asociațiile elevilor și acceptați de Colegiile părinților / tutorilor / reprezentanților legali, constituite în fiecare unitate școlară, aceștia putând fi selectați, aleatoriu – în prezența unor foruri statutare, la nivelul Inspectoratelor Județene pentru Educație Preuniversitară. Examenul de Bacalaureat (lb. și literatura română / maternă constituind singura disciplină obligatorie) va beneficia de asistența pro-activă a delegaților studențimii, nominalizați în urma convocării sucursalelor sindicale județene ale unui for statutar integrat – Academia Studenției. Comisiile de elevi / studenți își vor finaliza activitatea prin întocmirea unui Raport de evaluare proprie a modului în care s-a procedat la verificarea și notarea lucrărilor susținute de elevii candidați, participând, în mod similar, și la procesul de verificare a contestațiilor.

    Așadar - în contextul implicării tuturor elevilor în deprinderea înotului (ființa umană nefiind adaptată la mediul acvatic cu care interferează, însă, atât de periculos) și o efectivă instituționalizare privind atenționarea față de pericolele care pot surveni în / pe apă (infrastructură care va fi asigurată de unitățile administrației locale în parteneriat cu Trusturile de inițiativă particular – asociată a tinerilor, la fel ca în cazul obligativității mesei în școli / licee / facultăți, cu alimente asigurate în parteneriat public – privat al dezvoltării locale „pe orizontală”, cultivându-se terenuri agricole în consecință, dezvoltându-se industrii de procesare a produselor, rețele locale pentru conservarea, păstrarea, livrarea acestora, precum și administrarea localurilor destinate preparării și servirii mesei):

    - creșe și grădinițe separate în locații moderne și utilate cu empatie administrativă în vederea asigurării alimentației, serviciilor medicale, activităților specifice, odihnei, dar și a personalului destinat supravegherii permanente - orice părinte având drept (cu respectarea regulilor elementare și a civilității) la vizite inopinate; îngrijire, dar și inițiere progresivă – însă doar ca un învățământ de povestiri ale copilăriei purtate pe albii de litere prim-cuvântate și cifre frumos socotite în naturalețea dorințelor sărbătorit de împlinite zi-cu-zi! 


     - învățământul primar va debuta cu aprofundarea abecedarului, caligrafierii și aritmeticii (rezonabile), dascăli destoinici propunând, progresiv și în consonanță cu vârsta învățăceilor, povești de viață și etnologie, istorisiri, pilde de înțelepciune, incursiuni în mediul florei și faunei, noțiuni / sfaturi de salvgardare în varii domenii (siguranță în circulația pietonală, locuri de joacă, mediul acvatic, activități de tot felul indus de vârstele lor etc.), plimbări, jocuri constructive și voie-bună, incursiuni de arheologie respirată la suprafață și manifestări ocazionate de datini și obiceiuri (organizate în parteneriat al instituțiilor administrației și educației locale), gen de activități ocazionate și prin „Școala Altfel”. După servirea mesei calde, se va proceda la efectuarea temelor (minimale) în clasă;

     - programa școlară de gimnaziu (cls. V-VIII) se va axa, și ea, tot pe elev, fiind plivită de temele pentru acasă (constituite ca „dezvoltare” la clasă) și de încărcarea excesivă cu ore pentru catedrele profesorilor (nr. acestor ore fiind considerat în cuantumul unor sporuri raportate la un același nediminuat salariu de bază diferențiat, bineînțeles, conform vechimii, treptelor etc. stabilite în legislația de specialitate, adevărata lor evaluare revendicându-se de la nivelul activităților și implicării constante în acest proces colaborativ al învățământului național, dar și prin raportare la rezultatele olimpicilor de la toate nivelurile, sau prin implicarea lor la variile activități ocazionate de „ȘcoalaVieții”!). Astfel că, pe lângă realele materii de bază, se poate analiza beneficiul introducerii unor ore / cursuri de predare convergentă în lecții (raportate într-un portofoliu al dirigenției și predate de „profesori de modă nouă” a modelelor de etică, profesionalism și efervescență în aceste specializări introduse progresiv și conformate într-o pregătire practic-individuală a dedicării, recrutați din rândul tinerilor cu aptitudini și vocație a implicării în cadrul sucursalelor locale de reprezentativitate a componentei civico – profesionale indusă prin Fundațiile Naționale) de: teorie și practică a educației civice, sau noțiuni similare de prim-ajutor (în toate palierele de viață cotidiană); însușirea reflexelor de educație rutieră, privind siguranța accesării rețelelor de socializare și a utilizării Internetului (cu avertizare asupra „înșelăciunilor” și a „vânărilor” care-l împânzesc); psihologie și educație socială; voiaje spirituale în școala de tradiții, datini și obiceiuri; ore de povestiri / întâmplări pilduitoare; competiții cultural – artistice și sportive: „Un elev – o măiestrie” (pe lângă orele de educație fizică generală); ora de bibliotecă (locații peste care s-a depus stratul gros al inutilității în organigramă), fie chiar și numai prin referințe definitorii la opera și viața marilor scriitori; inițiere (lunar) în călătorii spațiale pe rețelele atâtor lampioane încărcate „de gânduri și doruri”; olimpiade școlare, dar și întreceri de ansambluri artistice, de dansuri, formații de muzică, sport ș.a.; abordări ale principiilor de domeniu juridic / judiciar (a căror necunoaștere poate induce atâtea necazuri ori drame), cu tangență implicită asupra educării privind neglijențele / răspunderea judiciară pentru implicarea în grupări / rețele de infracționalitate de orice fel. Pentru că sunt suficiente (dacă îți iei rolul de dascăl în serios), săptămânal, trei ore de lb. română / maternă, două ore de matematică și câte o oră alocată fiecăreia dintre celelalte materii clasic instituite: istorie, geografie, chimie, fizică, biologie etc., convenindu-se asupra faptului că nici calificativele obținute la anumitele materii care derivă și din aptitudini înnăscute (muzică, desen, lb. străină, educație fizică...) nu vor fi cuantificate la media generală luată (eventual) în calcul; înscrierea la licee se va realiza ca și până acum (n-o să se schimbe mereu forma procedurii – să se instaureze fondul implicării), doar că, ulterior repartizării generale, va fi completată, prin solicitare scrisă, de elevii care doresc (suplimentar) să susțină un efectiv (și corect) examen de admitere la anumite licee cuprinse într-un propriu „portofoliu opțional”, acolo unde pot fi „admiși” dacă media obținută este superioară celei luate în calcul la distribuirea generală (și propria repartiție obținută), Inspectoratele Județene pentru Educație Preuniversitară asigurând demersurile necesare suplimentării locurilor în consecință (indiferent cum și unde se vor cuantifica ele!), neafectându-se, astfel, stabilitatea accederii în cadrul procedurii generale de repartizare națională a elevilor! Celor opt ani de evoluție personală a structurii educaționale care se poate conjuga și prin atitudini recuperatorii trebuie să li se acorde, întotdeauna, o posibilitate suplimentară de manifestare a unor aspirații reabilitate!

      - liceenii au nevoie de un învățământ în cadrul căruia să poată aprofunda (conform și specializării unității școlare) materiile de bază care le vor particulariza opțiunile de accedere în cel superior. Liceul presupune excursuri de adâncime a unor domenii decisive pentru viață și aspirații, nu teme pentru acasă ori tot felul de „lucrări birocratice” din care nimeni nu se prea alege cu nimic și doar se „bifează” activitatea profesorilor! Aici se regăsesc și vârstele dintre 14 - 16 – 18 ani, evidențiindu-se necesitatea aprofundării liniilor de demarcație în domeniile juridic / judiciar (într-o inclusivă educație sexuală de prevenire a implicării în respective grupări / rețele de infracționalitate) și o cunoaștere efectivă a codului (procesual) penal / rutier care le pot (cu art. și literele lor) arunca viețile în aerul responsabilității prevăzute de lege prin „obligativitatea” cunoașterii ei. Oricum - dacă tot vrem educație, și prima faptă comisă de un tânăr cu răspundere penală în consecința vârstei și care întrunește elementele constitutive ale unei infracțiuni fără violență (care nu se exercită asupra unei / unor persoane) trebuie să beneficieze de instituția grațierii din oficiu (cu aplicarea instituției recidivei - în ulterioritatea unor cazuri nefericite!). Ei vor fi recreativ de implicați (prin intermediul instituției de învățământ) în componente educative ale administrației publice, de siguranță rutieră, voluntariat, în concursuri cultural – artistice și competiții sportive (astfel organizate până la turneele finale desfășurate la sfârșitul fiecărui an școlar), olimpiade la toate nivelurile și zile de vizitare a Patriei (pentru toți elevii, dealtfel), organizarea cenaclurilor de creație culturală / artistică, a unor cercuri de hobby-uri, aptitudini și meserii...Către anii terminali - conform și unor „fișe de aspirații” tot mai coerent relevate, profesori dedicați vor propune un terapeutic „adio meditației!” și o efectivă punere în practică a „învățământului particularizat” prin niveluri convenite într-un constant dialog cu fiecare respectiv elev. Liceele profesionale îi vor pregăti pe elevi în consecința alegerilor pe care le-au avut, cu același drept (și posibilitate a celor cu asemenea reconfigurări ale visurilor de viață și care nu trebuie să fie împotmolite) de a putea accede în învățământul superior de stat (prin examen), sau în cel particular (conform regulilor instituite de fiecare asemenea universitate). 

      Să se mențină calendarul consacrat în „Școala Altfel” și se va conveni asupra implementării (începând cu cls. a VII-a) a orelor de educație prin „ȘcoalaVieții” (cursuri comasate în săptămâna alocată, dar și alternant-integrate în orarul zilnic), însă toate acțiunile care necesită weekend-uri cu deplasări în alte localități, sau asigurarea anumitei logistici induse și de concursurile cultural – artistice ori de competițiile sportive, dar și de organizarea TaberelorNaționale pentru elevi / studenți, precum și de programul turistic – educațional „Salut voios din #PatriaNatală!”, vor fi realizate de Trusturile de asociere a tinerilor antreprenori locali, administrarea acestora și dividendele aferente producției și serviciilor socio – economice (beneficiare de subvenții de stat) fiind alocate „pe generații” cu învestire atribuită și succesiv transferată la nivelul de împlinire a vârstei de 35 de ani (cu vechime în muncă și plăți achitate „la pensii”), neomițând posibilitatea implicării convenite cu anumite persoane a căror pertinentă profesionalizare poate excede vârstei anterior menționate (șoferi cu experiență, cadre de prim-ajutor medical, sociologi, psihologi, gardieni de ordine publică ș.a.). Să nu uităm nici de...Festivalurile #GenerațieiExist, organizate în fiecare vacanță școlară / studențească și care să instaureze efervescența tinereții în fiecare localitate!

     


Niciunei tinere inteligențe să nu-i fie pe nedrept sfărâmat drumul devenirii în viață, așa că astfel stând (de organizate) lucrurile, accederea în instituțiile superioare de stat (statul real de modern având și întreaga responsabilitate pentru educația națională) se va realiza, exclusiv, prin examen (cu camere inimos - supravegheate) – înscrierea în cadrul instituțiilor particulare acreditate în învățământul superior efectuându-se în același mod prin care se realizează, momentan, accederea fără examen la universitățile de stat (conform mediilor de la BAC etc.), facultățile particulare dispunând asupra eventualelor locuri alocale și rămase neocupate, sau a suplimetării acestora. Un exemplar parteneriat public – privat în Educația națională, unul al cărui corolar să fie extins până la o singulară instituție a licenței / masteratului / doctoratului desfășurate (tocmai pentru o relativă remediere a consecințelor derivate din nefaste conjuncturi ale vieții) sub cupola comună a statalității care nu va face, în cadrul instituțiilor publice / private prin care se reprezintă, vreo deosebire între forma de învățământ (de stat / particular) pe care l-au urmat studenții Patriei – pentru ei organizându-se,  în fiecare septembrie de an, și târguri naționale de „cariere acasă”.

        S-ar mai recomanda și ca toți elevii cu vârstă legală în consecință / studenții să beneficieze, anterior înscrierii la examenul pentru obținerea permisului de conducere auto, de orarul flexibil al unor cursuri teoretice despre o respectivă legislație nedisociată, însă, de civismul, civilitatea și respectul / protejarea în traficul motorizat de o salutară „conducere defensivă” (propusă deja în spațiul public), activități susținute prin subvenționare de la bugetul centralizat (în integralitatea procentului legal-obligatoriu de 6 %) și de asemenea profesioniști cărora, iată, le pasă! Aceste cursuri (de teorie și practică asigurată logistic) pot fi asociate unora cuprinse în învățământul postliceal (de stat sau și prin acreditare), integrate liceelor și universităților (cu flexibilitate într-un program accesibil), susținute de cadre de specialitate existente sau relocate, convenindu-se asupra duratei de 6 luni, accesate în urma unui examen de admitere (la cel de stat) privind cunoștințele în domeniu, aptitudinile civico-responsabile și o evaluare psihologică. Orele de „practică” incluse vor fi asigurate prin Școlile de șoferi împânzite (pe rețeaua de principii ale „conducerii defensive”) în toată țara și „acreditate” pe reazemul de responsabilitate a unor profesioniști / specialiști de o seriozitate contagioasă, abia absolvenții care promovează examenul de certificare a calificării profesional – aptitudinale (depus la dosar și la solicitarea organelor abilitate) putându-se înscrie la examenul pentru obținerea unui permis de conducere auto – valabilitatea, utilizarea, condiționarea (de „cazierul rutier” cu care vedem cum corporatismul n-are vreo treabă decât în ceea ce privește polițele de asigurare a fierului) fiind stabilite de specialiști. Dar bineînțeles că decadența corporațiilor dedate la angajări ale tinerilor pe criteriul salariului de sclavie condiționată (?!?) de deținerea permisului auto trebuie să înceteze! Elevii majori și studenți inițiați în domeniu pot fi instruiți în cadrul Asociației Naționale a Tinereții de Utilitate Civică, organizându-se în echipaje de PREVENȚIE RUTIERĂ pentru asigurare periodică a deplasării în traficul pietonal sau rutier din orașe și municipii, fiind evidentă posibila atingere a responsabilizării induse colegial și a cărei impregnare (permanetizare) să derive dintr-o asemenea strictă și civilizată atribuție de atenționare (cu obligația conducătorilor auto de a opri regulamentar la semnalele în consecință), observarea unor eventuale nefericite derapaje de la conduita rutieră fiind semnalate (organelor abilitate) prin urgența „112” (învederându-se și o pertinentă adaptare legislativă privind cadrul inter-operativ al activității și utilității)! Lucrătorii de PREVENȚIE RUTIERĂ vor fi convențional remunerați de către Consiliile Locale, participând la impestivitatea unor acțiuni de prevenire și depistare a drift - comportamentelor deviante pe drumurile publice!


Totodată, înfrățirea școlilor și universităților cu cele din alte țări poate contribui la armonizarea proiectelor de viață ale generațiilor de pe întreg cuprinsul de contemporaneitate (și nu numai!) a Omenirii! Tinerii din România invită (în București și alte localități - suport) delegații într-un număr relativ - simetric de elevi și studenți selecționați pentru reprezentarea oficială a tuturor națiunilor participante la Olimpiada #GenerationExist (20 de zile la București – din vara lui 2026), sărbătoare a Bucuriei și Inteligenței manifestate (pe lângă concertele susținute de invitați profesioniști) și în cadrul întrecerilor prin (de ex.): invenții, opere literale sau scenete de teatru și film de scurt-metraj (lansate în spațiul public ori în curs de apariție), creații cultural – artistice (reprezentative pentru fiecare popor), jocuri distractive, formații / piese muzicale, sport de amatori în discipline prestabilite, fotografii ad-hoc realizate pe itinerarii turistice locale etc. (chiar și diplome de amintiri pentru cele mai frumoase scrisori de...dragoste și de tot felul domeniilor impuse de o comisie formată dintre delegații oficiali), activități de distracție și voie-bună care presupun incursiuni (în zile alternative concertelor din Capitală) cu autocarele / trenurile Concordiei călătorite prin zone turistice pline de ospeție arteziană și tinerețe briliantă (să se distreze creativ, care-i treaba?!). Tocmai de aceea, orice persoană avizată profesional sau civic se poate pronunța, oricum altcumva (și cu o gândire mult mai așezată în profunzimea acestei realități regretabile azi), asupra unui Proiect de învățare pe de rostul inimii de rostire a rostului României, dar, cumva, și... cam așa! Și...de ce nu?! 60 de minute de etică profesională reflex dedicată fac mai mult decât ani de suficiență birocratică. Emulația tinerilor trebuie să se auto-cuprindă cu răspunsul armonizat într-o modernă statalitate a maturității echilibrate cu măsură! Apună democrația retard-îndesată în conturile financiare ale nepăsării interlope...suntem deja în Mileniul III! Răsară Tinerețea Green-Democrației înmugurite într-o reformă derivată din prăselele stringențelor răsunătoare pentru salvarea Planetei de poluarea răcirii spirituale și / sau din ghearele încălzirii globaliste - cum să putem crede că s-ar conviețui altfel?! O modernă incluziune educațională și în primul rând al sănătății naționale vaccinate cu SEVA unei justiții încărcate de anticorpii informațiilor secret de filtrate printr-un ADN înțelept de inteligent!
Admirați Tinerețea României!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu