În Parlament a curs cu cereri de ridicare a imunității și în 2015. Doar în acest an procurorii DNA au transmis către Legislativ 22 de solicitări de încuviințare a urmăririi penale, a reținerii sau arestării preventive, în timp ce DIICOT a transmis Parlamentului o singură astfel de cerere. Pe cele 23 de solicitări au fost vizați 12 parlamentari.
În 2015 la Senat au fost transmise șase astfel de solicitări, fiind vizați patru senatori după cum urmează: Ion Ariton, Varujan Vosganian, Dan Șova și Darius Vâlcov. Singurul care le-a cerut colegilor să îi ridice imunitatea și apoi a demisionat din Parlament a fost Darius Vâlcov.
Singura cerere de începere a urmăririi penale din partea DIICOT a venit pe numele lui Varujan Vosganian. Era a doua oară când procurorii au cerut Parlamentului ridicarea imunității a senatorului. În timpul dezbaterilor și al votului, Vosganian a lăcrimat, a citit un acatist și a scos o sticluță cu mir pe masă în plenul Senatului. „Pe unii dintre dumneavoastră vă cunosc încă din ‚90. (...) Vă încredințez de afecțiunea mea”, le-a spus Vosganian. După discurs, colegii senatori l-au încurajat, iar Ilie Năstase l-a sărutat pe creștet.
Șova, ”senatorul miruit”
Și senatorul PSD Dan Șova a fost vizat în 2015 de două cereri de încuviințare a reținerii și arestării preventive - una în martie și una în noiembrie. El va rămâne în istoria Parlamentului ca „senatorul miruit”, după ce înainte de începerea votului privind prima cererea de încuviințare a arestării sale preventive, Șova a fost miruit de senatoarea UNPR, Ruxandra Jipa. Aceasta l-a dat pe Șova cu mir pe cap pentru a-i purta noroc. Șova a declarat și el că „a fost un gest prietenesc, foarte frumos” din partea colegei. A doua cererea DNA a fost aprobată de senatori.
La Camera Deputaților procurorii DNA au transmis 17 cereri de încuviințare a urmăririi penale, a reținerii și arestării preventive care au vizat 8 deputați.
Elena Udrea, în top
De departe, dacă ar fi să facem un top al acestor solicitări în 2015, locul I ar fi ocupat de Elena Udrea pe numele căreia au fost transmise zece astfel de cereri.
În luna februarie, timp de șase ore, deputații au votat și au aprobat pe bandă rulantă șapte cereri ale procurorilor anticorupție venite pe numele Elenei Udrea. Votul a fost secret, cu bile. În mai puțin de două săptămâni, alte două cereri formulate de DNA pe numele Elenei Udrea au fost trimise în Parlament. Și aceastea au fost votate favorabil de deputați. Elena Udrea a stat 72 de zile în arest preventiv. O singură cerere de reținere și arestare preventivă pe numele Elenei Udrea a fost respinsă de Parlament.
De solicitările DNA au mai fost vizați și: Victor Ponta, Theodor Nicolescu, Marko Attila, Ion Ochi, Ioan Oltean și Cătălin Teodorescu.
Pe numele lui Victor Ponta a fost transmisă o cerere de începere a urmăririi penale care a fost respinsă de deputați. La fel s-a întâmplat și în cazul solicitărilor venite pe numele deputaților Ion Ochi și Cătălin Teodorescu. În cazul cererilor DNA pe numele lui Theodor Nicolescu și Ioan Oltean acestea au fost aporbate de Camera Deputaților, iar în cazul lui Marko Attila deputații nu au mai votat cererea procurorilor deoarece acesta a demisionat din Legislativ.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu