Partidul Noi Orizonturi

Partidul Noi Orizonturi

luni, 29 iunie 2015

Interese. Uniunea Europeana este un proiect conceput inca de la inceputurile sale ca promovand interesele unei elite industrial/financiare in asa fel incit sa « scape » de sub controlul national. Ideea fundamentala a Comunitatii Europene a fost sa se erodeze puterea si autoritatea statelor nationale tocmai pentru a se da friu liber acestor interese industrial-financiare.

Deciziile capitale care au transformat Comunitatea Europeana in ceea ce este la ora actuala in principal: Piata Comuna, Uniunea Monetara Europeana si Tratatul de la Maastricht (partea politica a sa) au fost concepute si impuse de catre cel mai puternic lobby de la Bruxelles, acela al marilor industriasi si bancheri: Masa Rotunda a Industrialistilor.

Largirea catre Est

Un proiect de tip colonialist. Nu s-a dorit niciodata aducerea statelor foste comuniste la nivelul economic celor din Occident. Nu a existat niciodata un Plan pentru ele. Ceea ce s-a dorit, in privinta tarilor estice, a fost sa se realizeze transformarea lor in piete de desfacere a produselor marilor corporatii transnationale, pe de o parte si sa se coordoneze lipsirea lor de orice mijloace de a face fata concurentei acestora, pe de alta parte.

Principalul instrument a fost procesul de accedere la UE prin care acestor state li s-a impus sa respecte o serie de conditii. Aceste conditii implicau o doctrina neo-liberala economica agresiva care nu s-a aplicat niciodata (pina acum) in Occident: privatizari rapide si masive in principal in folosul capitalului extern, taxarea indirecta si redusa a investitorilor straini (statele foste comuniste devenind un paradis fiscal pentru rechinii corporatisti transnationali), imposibilitatea de a-si proteja producatorii locali/nationali datorita regimului de “piata libera” prin care taxele la importuri (din UE) sint practic anulate.

Asa se face ca economia acestor state este redusa la componenta sa consumerista de import, cu foarte putine posiblitati de a-si pune la punct sectorul de productie, fie el industrial sau agrar, si de a deveni competitivi pe piata externa. De aici deficitul comercial mereu in crestere, de aici acumularea datoriilor publice, de aici actualele probleme de… criza “economica”. S-a demonstrat ca tot acest proiect economic vindut catre Est de catre UE ca o reteta sigura a succesului a fost conceput si avansat de catre acelasi lobby al Marilor Industriasi (bancheri) si scurpulos manageriat de catre Comisia Europeana.

Afirmatiile de sus sint facute pe baza unor cercetari academice riguroase

Elitele conducătoare sunt extrem de serioase în a vedea că orice înnoire a sistemului internațional este în interesul lor. Ele folosesc o versiune a tacticii de tip morcovul și bățul pentru a menține controlul politic și economic pe plan intern și internațional. Tehnicile de control vor fi mai mult sau mai puțin perverse , în funcție de o combinație de factori care implică starea economiei și , mai important , situația opoziției populare.

Cu cât mai amenințătoare și persistente vor fi miscările pentru a contracara planurile lor și de a construi modele alternative , cu atât mai violentă va fi tactica lor de represiune.

www.dantanasescu.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu