Partidul Noi Orizonturi

Partidul Noi Orizonturi

vineri, 31 octombrie 2014

Rusia, Ucraina şi UE au ajuns la UN ACORD privind livrarea de gaze ruseşti

Rusia, Ucraina şi Uniunea Europeană (UE) au ajuns joi seara, la Bruxelles, la un acord asupra reluării livrărilor de gaze ruseşti pentru această iarnă, a anunţat o sursă europeană, citată de AFP, conform Mediafax.

Prevederile acordului urmau să fie detaliate de preşedintele Comisiei Europene, José Manuel Barroso, şi miniştrii rus şi ucrainean ai Energiei, Aleksander Novak şi Iuri Prodan, în cursul unei conferinţe de presă anunţate de Comisia Europeană pentru ora 21.45 (22.45, ora României).

Datoria de 3,1 miliarde de dolari a Ucrainei pentru gazele ruseşti va fi achitată în două tranşe, prima va fi plătită imediat, iar cealaltă la sfârşitul anului, potrivit unei surse europene. "Ucrainenii au bani pentru a plăti", a adăugat ea.

Acordul mai prevede un preţ de 385 de dolari pe mia de metri cubi pentru întreaga perioadă de valabilitate a contractului, cuprinsă între noiembrie şi sfârşitul lui martie 2015. Plata va fi achitată în avans pentru luna următoare. Kievul a încercat să se asigure că acest preţ nu va suferi modificări în perioada de valabilitate a contractului. Ucraina, care are nevoie de patru miliarde de metri cubi de gaze, a obţinut această asigurare.

Negocierile trilaterale, suspendate în cursul nopţii de miercuri spre joi, au fost reluate joi.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu