Partidul Noi Orizonturi

Partidul Noi Orizonturi

vineri, 28 martie 2014

Cum ar putea schimba conflictul din Crimeea faţa sportului mondial

Mai multor oameni de afaceri ruşi li se va ridica dreptul de a călători în SUA şi de a-şi desfăşura afacerile pe teritoriul Americii. Printre ei se află fraţii Rotenberg şi Gennady Timchenko, dar lista s-ar putea mări cu numele lui Abramovici.
Conflictul din Crimeea, început în urmă cu mai mult de o lună, poate afecta sportul din toată lumea. UE şi Statele Unite au trecut la sancţiuni drastice faţă Rusia, pentru că Federaţia nu şi-a retras armata din sud-estul Ucrainei. În urma unei şedinţe de urgenţă din urmă cu două săptămîni, Uniunea Europeană a blocat conturile a 18 oficiali din fostul guvern al Ucrainei, guvern care era susţinut de la Moscova.
În urmă cu o săptămînă, preşedintele Americii, Barack Obama, a făcut publică o listă cu oficiali ruşi care nu vor mai primi viză pentru SUA, dar şi blocarea activităţilor economice cu America. Printre ei se numără mai mulţi oligarhi, care au investit sume importante în sport. Gennady Timchenko şi fraţii Rotenberg, Boris şi Arkady, se află, şi ei, pe „lista neagră” a americanilor. Cei trei sînt implicaţi în conducerea echipei de hochei finlandeză Jokerit, dar şi în alte sporturi. Timchenko este un pasionat de tenis, sponsorizînd mai mulţi jucători din ATP, dar şi un turneu de pe teritoriul Finlandei. Boris Rotenberg este preşedintele lui Dinamo Moscova, echipă antrenată de Dan Petrescu, în timp ce Arkady este preşedintele aceluiaşi club, dar la secţia de hochei. Pe lîngă cei trei, Alisher Usmanov, al doilea acţionar al lui Arsenal, dar şi Roman Abramovici, patronul lui Chelsea, care este cunoscut ca fiind unul dintre preferaţii lui Putin, sînt în pericol de a le fi blocate afacerile în UE.

Usmanov a pierdut un „război” cu un american
Coincidenţă sau nu, cel mai bogat rus, conform Forbes, este Alisher Usmanov, omul care deţine puţin peste 30% din acţiunile lui Arsenal Londra. Fondatorul companiei Metallo Invest are, în acest moment, o avere estimată la 18,6 miliarde de dolari. Incursiunea sa în fotbal a început în 2007, cînd a cumpărat 14,58% din acţiunile clubului londonez, pentru care i-a plătit fostului coproprietar, David Dein, 75 de milioane de lire sterline. Ulterior, numărul acţiunilor deţinute de Usmanov a crescut pînă la 29%, cînd un alt acţionar, americanul Stanley Kroenke, a reuşit să dea lovitura prin creşterea numărului de acţiuni pînă la 62%. În consecinţă, acesta a fost obligat să facă o ofertă tuturor acţionarilor pentru a deţine clubul în totalitate, dar s-a lovit de refuzul categoric al lui Usmanov, care a rămas cu o treime din club. Pe lîngă Arsenal, Usmanov şi-a extins influenţa şi peste scrimă. În prezent, este preşedintele Federaţiei Internaţionale de Scrimă, sport pe care l-a practicat în tinereţe, pentru Uzbekistan.

Abramovici, unul dintre preferaţii lui Putin
Este poate cea mai cunoscută figură publică din rîndul patronilor de club. Omul de afaceri rus şi-a început ascensiunea în anii ’80, cînd vindea răţuşte de cauciuc într-un apartament din Moscova. O dată cu perestroika, Abramovici a avut ocazia de a intra în legalitate cu afacerile sale, iar ascensiunea sa a început să fie mai puternică. În 1992, a fost arestat pentru furt din proprietatea statului: un tren AVEKS-Komi, cu 55 de vagoane de motorină. Avînd 5 companii care se ocupau cu transportul de combustibil, Abramovici a redirecţionat acel tren către Kaliningrad, sub pretexte false. Ulterior, cele 55 de vagoane s-au oprit în Riga. Cazul a fost închis după ce compania letonă-americană Chikora Intl. a plătit compensaţii statului rus. Aproape 10 ani mai tîrziu, în 2003, Abramovici a devenit patronul companiilor care deţineau clubul de fotbal Chelsea, pentru care a plătit 150 de milioane de euro. În cei peste 10 ani de cînd a devenit patronul clubului londonez, omul de afaceri rus a cumpărat fotbalişti în valoare de aproape 1 miliard de euro. În paralel, compania deţinută de Abramovici, Sibneft, a devenit principalul sponsor al lui ŢSKA Moscova. În plus, printr-o companie care deţine multe acţiuni la Chelsea, omul de afaceri controlează şi alte firme, ce deţin, la rîndul lor, drepturile federative ale unor fotbalişti. Este ceea ce se numeşte în fotbal „third party ownership” (n.r. – terţi). Implicarea lui Abramovici în fotbal nu se opreşte aici. Oligarhul rus sponsorizează o fundaţie care se numeşte Academia Naţională de Fotbal. În acest proiect s-au construit peste 50 de terenuri de fotbal în mai multe oraşe din Rusia, iar antrenorii acestor şcoli urmează cursuri de specializare. Conform jurnaliştilor britanici, Abramovici este considerat preferatul lui Vladimir Putin, relaţia dintre cei doi fiind catalogată ca „aceea între un tată şi un fiu”. În prezent, are o avere estimată la 9,1 miliarde de dolari.

Rybolovlev, rusul cu afaceri în Cipru
Este ultimul om de afaceri rus intrat în hora patronilor de cluburi de fotbal. Absolvent al Facultăţii de Medicină, Rybolovlev şi-a dezvoltat afacerile iniţial din vînzarea aparatelor medicinale, pentru ca în 1995 să se axeze pe minerit. Începutul a fost greu, mai ales din cauza presiunilor politice la care a fost supus. În mai 1996, omul de afaceri a fost arestat pentru că ar fi cerut serviciile unui asasin plătit. Următoarele 11 luni le-a petrecut într-o închisoare din Perm. Într-un interviu pe care l-a acordat revistei „Forbes”, Rybolovlev a susţinut că i s-a oferit libertatea în schimbul companiei. „Prefer să stau 10 ani în închisoare, decît să renunţ la ce este al meu”, a fost răspunsul său. Ulterior, a fost achitat. După 15 ani în acest domeniu, Rybolovlev a vîndut 53% din acţiunile companiei pentru aproximativ 5 miliarde de dolari şi a decis să se mute în Cipru, acolo unde a cumpărat 9,7% din acţiunile Bank of Cyprus, cea mai mare din ţară. În 2011, a devenit principalul acţionar al lui AS Monaco, lucru ce a fost agreat chiar şi de Prinţul Albert de Monaco. În acest sezon, clubul a cumpărat fotbalişti în valoare de 153 de milioane de lire sterline, printre care Falcao, Kondogbia, Joao Moutinho şi James Rodriguez. Conform „Forbes”, Rybolovlev are o avere estimată la 8,8 miliarde de dolari.

Baschetul şi politica anti-Putin
Mikhail Prokhorov este un alt om de afaceri rus care a investit masiv în sport. Este patronul lui Brooklyn Nets şi este implicat în multe proiecte sportive. La un moment dat, a sponsorizat clubul ŢSKA Moscova, secţiile de baschet, hochei şi fotbal. Totuşi, Prokhorov nu este în pericol de a fi pe lista „indezirabililor” Statelor Unite. Omul de afaceri nu este un aliat al lui Putin, ci, dimpotrivă. În 2012, a candidat la preşedinţia Rusiei, chiar împotriva lui Putin, şi a adunat 7,94% din voturi, deşi era cunoscut de 8% din populaţia ţării. În prezent, are o avere estimată la 10,9 miliarde de dolari, conform topului „Forbes”.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu