Zvonurile că preşedintele Iohannis ar plănui nu doar să facă din Dacian Cioloş următorul lider providenţial al partidului său, dar că acest partid nu are să fie PNL, sau cel puţin nu PNL-ul aşa cum arată astăzi, poate chiar să fie vorba despre o nouă formaţiune, au dus, natural, la nelinişte în rândul liberalilor. Mai ales că Dacian Cioloş nici nu pare, după aproape două luni la Guvernare, să fie ataşat mai mult de PNL. Ataşarea şi-ar dovedi-o, firesc, prin înlocuirea PSD-iştilor din eşalonul doi din Executiv cu nişte tehnocraţi cu viziuni mai liberale, dacă nu chiar cu membri PNL. Ba chiar, pe surse, au apărut zvonurile că liberalii sunt foarte deranjaţi că premierul ar fi foarte apropiat de Vasile Dîncu, vicepremierul tehnocrat care însă a fost mereu cunoscut drept brav membru al celebrului grup de la Cluj, grup PSD-ist desigur. Ba chiar, spun gurile rele, Cioloş ar fi atât de vrăjit de Dîncu încât s-ar fi sucit în câteva decizii care le-ar fi convenit liberalilor, ca să nu se spunem promisiuni de-a dreptul, după discuţii cu vicepremierul roşu. Iar veselia şi non-combat-ul lui Dragnea au ridicat şi mai multe suspiciuni în PNL. Aşa că liberalii au venit cu un test de fidelitate pentru Cioloş: cerinţa ca premierul să dea ordonanţă de urgenţă pentru ca primarii să fie aleşi, în 2016, în două tururi de scrutin, nu în două, mai ales că, spun tot gurile rele, PNL, chiar şi unit cu PDL, ar sta mai prost decât PSD în sondaje, mai ales în lupta pentru Bucureşti, şi n-ar avea şanse prea mari să câştige mai multe primării decât PSD într-un singur tur. Dacian Cioloş, însă, n-a stat deloc pe gânduri, nici măcar n-a încercat s-o dea la întors că mai stă pe gânduri, ci i-a lovit pe liberali direct în moalele capului.
Alina Gorghiu a fost practic năucită de răspunsul tranşat al lui Cioloş. Deşi diplomată, a ţinut să menţioneze public faptul că nu renunţă la idee.
Cioloş a plecat la Paris dar, din urmă, liberalii au sărit cu poziţii publice şi scrisori deschise adresate premierului. Ludovic Orba, prim-vicepreşedinte PNL, a dat primul asaltul printr-o postare pe facebook în care îi avertizează pe Cioloş dar, atenţie, şi pe garantul său, Iohannis, că PSD a rămas la Guvernare prin politrucii rămaşi în administraţie care şi controlează banii în timp ce PNL a rămas de căruţă doar să încaseze politic în momentul în care imaginea Guvernului va fi făcută ţăndări. A urmat Adriana Săftoiu care i-a pus în vedere premierul că o fi vrând el să fie independent politic dar să nu uite că strada a cerut ca primarii să fie aleşi din două tururi. Şi dacă Cioloş n-a priceput avertismentul, deputatul PNL Mircea Dolha a venit să-l clarifice şi să-l întârească, reamintindu-i lui Cioloş că este vorba despre acea stradă care l-a dat jos pe Ponta şi care l-a făcut pe el premier, lăsând să se înţeleagă că strada mai poate dărâma fără probleme un Guvern. Săftoiu a mai lăsat să se înţeleagă că PSD l-ar ameninţa pe premier cu o moţiune de cenzură iar Ludovic Orban a venit să întărească această ipoteză cu un nou mesaj prin care-l provoca pe Cioloş să verifice în Parlament cine-i sunt adevăraţii susţinători. O nervozitate iscată, pe de o parte, de refuzul lui Cioloş de a modifica legea alegerilor locale şi, pe de altă parte, de întârzierea demiterilor PSD-iştilor din funcţiile cu acces la bani. O parte a acestui război s-a văzut public tot săptâmâna trecută când ministrul Mediului a anunţat că vrea să-l demită pe directorul ROMSILVA iar Liviu Dragnea a sărit ca ars că Cioloş vrea să-l pună în loc pe omul lui Flutur.
Aşa că demiterea a rămas în aer, lucru care a făcut-o pe Alina Gorghiu să iasă la atac şi să sublinieze că PNL aşteaptă demiterile din eşaloanele 2 şi 3 din Guvern. Pe criterii de competenţă desigur.
Dincolo de buna guvernare şi interesul naţional, viaţa e dură şi cinică iar partidele vor funcţii. Funcţii şi bani. Pentru că astea alimentează maşinăria care se ocupă cu acapararea şi menţinerea puterii. Iar tehnocratul Cioloş nu are nicio şansă să rămână imaculat şi în afara jocului politic atâta timp cât guvernarea se menţine în Parlament. Iar partidele, în mod evident, nici n-au de gând să-l lase să rămână neutru precum Elveţia în războiul PSD-PNL pentru că, atunci, n-ar mai avea nicio raţiune să rămână două partide separate.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu