Bogdan Nicolae Buzăianu, un băiat deştept din România care a reuşit să-şi facă un nume şi în străinătate. Cu bani, bineînţeles. Cu foarte mulţi bani.
În 2010, Forbes îl băga, împreună cu fratele lui, în top 500 milionari cu o avere estimată la 140-150 de milioane de euro.
Metamorfozat în 2008 în Nicolas Buzăianu, după ce a renunţat la cetăţenia română şi a devenit cetăţean elveţian, duce o viaţă demnă de locul obţinut în topul Forbes.
Reşedinţa: unul dintre puţinele castele din Elveţia, castelul Greg, un domeniu impresionant cu parc de 1,3 hectare, fântâni, templu în stil roman, mai multe piscine, iaz cu peşti şi plajă privată pe malul lacului Murten. O locuinţă pe care a scos-o la vânzare în septembrie anul trecut pentru un preţ minim de 7,4 milioane de euro. O viaţă fină, cu iahturi, avioane private, vacanţe în locuri exotice şi cumpărături în cele mai exclusiviste magazine.
De exemplu, numele lui Bogdan Buzăianu este inscripţionat pe vitrina magazinului House of Bijan de de celebra Rodeo Drive din Beverly Hills, alături de Larry King, Vladimir Putin, Ronald Reagan, Steven Spielberg, Elton John, vreo doi sultani şi câţiva prim-miniştri. Un magazin în care cel mai ieftin lucru pe care-l poţi cumpăra este o cravată de 1.200 de dolari pentru că un costum de haine costă în jur de 20 de mii. Un obiectiv turistic în sine, în inima Hollywood-ului, atât pentru clienţii celebri, fondatorul se lăuda că i-au trecut pragul 4 regi şi 16 preşedinţi de state, dar şi pentru bolidul Bugatti de 1,7 milioane de dolari făcut pe comandă şi pus special în faţa magazinului. Şi nu, lista numelor inscripţionate pe vitrină nu este foarte lungă. Oficial, nu ştie nimeni ce trebuie să faci ca să-şi ajungă numele acolo. Neoficial, se vorbeşte despre sume obscene pe care trebuie să le cheltuieşti înauntru. Sume pe care Buzăianu le are, că doar este cel mai deştept băiat din energie din România.
România o fi săracă, dar băieţii deştepţi sunt foarte bogaţi. Iar pentru Buzăianu practic s-a inventat sintagma de băiat deştept din energie. A văzut încă din 1996 ce comoară se ascunde la Hidroelectrica. Atunci a primit şi primul contract de furnizare de echipamente pentru hidrocentrala Porţile de Fier 1.
În 1997, a obţinut, prin VA TECH, firma elveţiană pe care o reprezenta, contractul de retehnologizare a hidrocentralei Porţile de Fier 1. Şi pentru că era băiat deosebit, Ministerul Industriilor a suplimentat în mod voluntar valoarea contractului. 145 de milioane de franci elveţieni, cât ceruse Buzăianu, i s-a părut statului că e prea puţin. Lucrările s-au dovedit, în foarte scurt timp, a fi proaste. N-a contat. Statul i-a mai dat o şansă: retehnologizarea şi a hidrocentralei Porţile de Fier 2, în 2001, pentru 122,51 milioane de dolari.
Imediat au apărut avariile din cauza lucrărilor proaste. Hidroelectrica, însă, n-a fost preocupată decât de muşamalizarea lor. Abia în 2006, VA TECH a fost obligată în instanţă să plătească penalităţi de 1 milion de euro către Hidroelectrica, o sumă rizibilă care reprezenta doar vreo 10% din prejudiciul produs de daune. Nu-i problemă că Hidroelectrica a aşteptat până-n 2007 să expire garanţia dată de firma lui Buzăianu ca să facă toate reparaţiile din buzunarul propriu. Cu totul, socotind şi pierderile pe timpul cât grupurile erau închise pentru reparaţii şi nu produceau niciun watt de energie, relaţia cu Buzăianu a ajuns să coste Hidroelectrica în jur de 1 miliard de euro.
Abia în 2001, însă, au venit contractele grase pentru Buzăianu de la Hidroelectrica, cele pentru care a căpătat faima de cel mai deştept băiat din energie. Prin mai multe firme, în perioada 2001-2004, Buzăianu a reuşit să încheie contracte prin care să controleze aproape 60% din energia ieftină de la Hidroelectrica.
Contracte încheiate pentru 10 ani despre care procurorii DIICOT spuneau că valorau 1 miliard de dolari, mai mult de 1% din PIB-ul României.
Faptul că puterea politică s-a schimbat n-a fost sub nicio formă o problemă pentru Buzăianu. În timp ce la televizor Traian Băsescu urla scelerat împotriva băieţilor deştepţi de ziceai că le rupe capul dacă-i prinde, în realitate, în 2010, sub conducerea lui Mihai David la Hidroelectrica, lui Buzăianu i s-au prelungit toate contractele ba chiar i s-a suplimentat cantitatea de energie cu 13%.
Acelaşi Mihai David care, în ultimul dosar al Elenei Udrea, le-a explicat procurorilor DNA cum l-a pus Băsescu şef la Hidroelectrica şi cum nimic nu mişca în energie fără aprobarea cuplului Udrea-Băsescu. De fapt, ipocrizia lui Băsescu a fost demonstrată chiar de când relaţia cu Buzăianu nu era obiect de dosar la DNA, când Grupul de Investigaţii Politice a publicat poze în care Bogdan Buzăianu era de gât la şpriţ cu Mircea Băsescu. Preşedintele Traian a trecut nu nonşalanţa şi tupeul binecunoscute peste fotografii şi a continuat să urle că l se luptă cu băieţii deştepţi din energie.
I s-a terminat mandatul şi Bogdan Buzăianu n-a păţit altceva decât că i-a crescut averea. Nici DIICOT-ul condus de partenera de shopping a Elenei Udrea, Alina Bica, nu l-a deranjat deşi s-a demonstrat că ştiau exact cu ce se ocupa Buzăianu, adică să căpuşeze Hidroelectrica. Directorii care au semnat contractele cu Buzăianu în 2001 au fost condamnaţi, Buzăianu însă n-a fost atins nici măcar cu o floare, deşi se vorbea despre mituirea de oficiali cu excursii în Dubai şi influenţarea de atribuiri de contracte în domeniul apărării, ordinii publice şi siguranţei naţionale în favoarea Energy Holding, una dintre firmele lui Buzăianu- Acum numele magnatului se află în ultimul dosarul de la DNA al Elenei Udrea, şi iar Buzăianu nu dat nici măcar o declaraţie de martor. Se plimbă liniştit prin locuri scumpe şi are afaceri în Africa unde mai este implicat în câte un scandal exotic pe sume uriaşe, evident. Un exemplu ar fi cu preşedintele Zambiei, care l-a acuzat că a cumpărat 119 kg de aur furate din rezerva ţării de duşmanul său politic şi i-a retras lui Buzăianu titlul de ambasador al Zambiei la UNESCO, pe care-l primise în 2011. Între timp s-au împăcat. Preşedintele Zambiei a spus public faptul că a greşit iar Buzăianu a renunţat să-i mai ceară în instanţă 100 de milioane de dolari despăgubiri pentru că i-a şifonat imaginea.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu