Pe 6 iulie 1885, savantul Louis Pasteur a realizat pentru prima dată vaccinul antirabic, împotriva turbării.
1860. Pasteur şi microbii
În ciuda convingerii, generale pe atunci, că viaţa se iveşte în mod spontan din materie moartă (de exemplu, din carne putrezită), chimistul francez Louis Pasteur credea mai degrabă că acest fapt se datorează microbilor invizibili - germenilor - din aer.
Pentru a-şi demonstra teoria, el a introdus bucăţi de carne fiartă în mai multe sticle etanşe, cu gâtul în formă de S. Conform vechii teorii, în cateva zile, formele de viaţă ar fi trebuit să apară în mod miraculos din carnea astfel depozitată. Totuşi, după luni de aşteptare, nu se întâmplase nimic, iar pentru Pasteur devenise clar că fierberea cărnii avusese drept efect distrugerea germenilor prezenţi în aceasta.
Susţinătorii apariţiei spontane a materiei vii au încercat să dea vina pe fierberea prealabilă a cărnii, care ar fi distrus misterioasa "forţă vitală" necesară apariţiei vieţii.
Pasteur a tăiat gâturile câtorva sticle şi a aşteptat. Conform vechii teorii, nimic nu ar fi trebuit să se întâmple din moment ce, prin fierbere, "forţa vitală" dispăruse. Curând, însă, carnea a putrezit, deoarece microbii din aer primiseră cale liberă spre aceasta.
WWW.DESCOPERA.RO
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu