Grecia este, de câteva ore, prima ţară dezvoltată care nu reuşeşte să-şi achite datoria faţă de Fondul Monetar Internaţional.
Ţara se află în incapacitate de plată, cel puţin din punct de vedere tehnic, iar programul internaţional de ajutor financiar a expirat. Dar acesta nu este, încă, ultimul act al dramei elene.
Discuţiile cu partenerii din zona euro continuă, dar un nou acord nu va putea fi încheiat decât după referendumul de duminică asupra măsurilor de austeritate cerute de finanţatorii externi.
După susţinătorii guvernului, a venit rândul a zeci de mii de greci, care se pronunţă pentru rămânerea ţării în zona euro, să iasă în stradă.
Aproape 20.000 de oameni au manifestat împotriva guvernului condus de Alexis Tsipras şi pentru un vot pozitiv la referendum. Nici ploaia şi tunetele, care au însoţit, seara, mitingul, nu i-au putut opri să-şi exprime, cu pasiune, ataşamentul faţă de Europa.
În acest timp, la New York, FMI confirma, printr-un scurt comunicat, că nu primise rata de 1,6 miliarde de euro, scadentă. Este cel mai grav "incident de plată" din istoria Fondului şi primul care implică o ţară dezvoltată.
Incapacitatea de plată nu va fi declarată, oficial, decât peste o lună, iar între timp guvernul grec speră să obţină un nou plan de ajutor financiar. Premierul Alexis Tsipras a trimis Eurogrupului o cerere în acest sens, practic în ultima clipă. Discuţiile continuă, dar un răspuns pozitiv este puţin probabil, cel puţin până la referendum.
În timp ce partenerii europeni nu par prea dornici să ajute guvernul lui Tsipras, care i-a sfidat de mai multe ori, Grecia primeşte o neaşteptată ofertă de la vechiul rival, Turcia.
Premierul islamist Ahmed Davutoglu s-a declarat dispus la cooperare cu Grecia în domenii ca turismul, energia şi comerţul, pentru a o ajuta să iasă din criză.
Propunerea s-ar putea înscrie în eforturile guvernului turc de a-şi spori influenţa în regiune.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu