"În ochii Bisericii şi a legii filipineze, am făcut ceva mai grav decât comiterea unei crime". Despre ce este vorba? Divorţ. În singura ţară din lume în care divorţul este ilegal, soţii sunt obligaţi să treacă printr-un proces umilitor pentru a redeveni liberi.
Te căsătoreşti, convins că ai găsit persoane alături de care vrei să îţi petreci întreaga viaţă. Dar după câţiva, îţi dai seama că lucrurile nu mai merg. Singura soluţie rămâne divorţul. Pare simplu. Ce faci, însă, dacă te afli în singura ţară din lume în care divorţul este ilegal?
„Procesul este inuman”, a povestit o tânără din Filipine care, după mai mulţi ani de luptă, a reuşit să obţină permisiunea autorităţilor de a se despărţi de soţul ei. „În ochii Bisericii şi a legii filipineze, am făcut ceva mai grav decât comiterea unei crime”, spune femeia.
Ana P. Santos s-a separat de soţul ei în urmă cu cinci ani. Totuşi, de atunci şi până în urmă cu câteva luni, nu a fost o femeie liberă, scrie The Atlantic.
„Dacă aş fi început o relaţie nouă, aş fi riscat să fiu acuzată de adulter şi închisă”, a povestit ea. „Aveam 28 de ani când mi-am părăsit soţul, 29 de ani când, în sfârşit – împotriva voinţei familiei mele şi fără sprijinul ei – am decis să completez cererea de anulare a căsătoriei. Aveam 33 de ani când am primit decizia Curţii”, a adăugat Ana.
Potrivit legii filipineze, două persoane care doresc să pună capăt mariajului lor au opţiuni limitate. Pot completa actele de separare, ceea ce le permite să locuiască separat şi să îşi împartă bunurile, dar nu pune capăt în mod legal căsătoriei şi, deci, le este interzis să se recăsătorească.
Pe de altă parte, pot cere anularea căsătorie, un proces extrem de anevoios, complicat şi costisitor. Infidelitatea sau abuzul fizic, spre exempplu, nu sunt motive pe care partenerii le pot invoca atunci când optează pentru anularea mariajului.
Totuşi, „incapacitatea psihică” este un argument pe care autorităţile îl iau în considerare. Aşa că şi Ana a recurs la el.
„Nu te îngrijora. Nu este decât un termen pe care îl folosim pentru a ne justifica cererea, m-a asigurat avicatul meu. (...) Este versiunea filipineză a diferenţelor ireconciliabile”, a explicat ea.
Lucrurile sunt însă mai complicate de atât: nu e sufficient să spui, ci trebuie să demonstrezi.
„Trebuie să explici în faţa instanţei toate motivele pentru care nu mai poţi rămâne căsătorit cu partenerul tău. Implică, de asemenea, teste psihologice şi, în unele cazuri, audierea de martori. (...) Este un joc care te încurajează să exagerezi problemele – să îl declari alcoolic pe cel pe care l-ai iubit odată, chiar dacă el nu vine băut acasă decât ocazional”, spune Ana.
„Iar în ochii Bisericii Catolice şi a legii filipineze, bazată şi ea pe doctrina religioasă, am făcut ceva mai grav decât comiterea unei crime. Am păcătuit. Am renegat nişte jurăminte sacre”, a mai povestit femeia.
gandul.info
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu