Partidul Noi Orizonturi

Partidul Noi Orizonturi

sâmbătă, 27 decembrie 2014

Vasile Dâncu, despre speranţele românilor de la Klaus Iohannis: „La asemenea așteptări nu se poate ridica nici Dumnezeu”

Vasile Dâncu, directorul IRES, este de părere că românii trebuie să-şi coboare aşteptările pe care le au de la preşedintele Klaus Iohannis. Într-un interviu acordat publicaţiei Vocea Transilvaniei, Dâncu a vorbit despre provocările pe care Iohannis şi Victor Ponta le vor avea anul viitor şi cum se schimbă politica după plecarea lui Traian Băsescu de la Cotroceni.

"Trebuie să mai coboare așteptările românilor, pentru că acum se află într-un punct de maximă excitație. La asemenea așteptări nu se poate ridica nici Dumnezeu, iertată fie-mi expresia și gândul blesfemic. Klaus Iohannis este investit cu o speranță de mai bine. Oamenii își vor modela așteptările, dar vor să vadă semnele unei schimbări. Vor să se iasă din această logică a conflictului politic permanent, a unei administrații corupte și a lipsei de rezultate vizibile în modernizarea serviciilor sociale gen sănătate și educație. Un singur om nu poate face mare lucru pentru aceste așteptări diverse și profunde, chiar să fie Einstein. Este nevoie de o echipă, aici este bătălia lui Klaus Iohannis. Marele lui partid nu poate oferi asta până la capăt, deoarece resursele de intelighentia din toate partidele sunt limitate", a declarat Vasile Dânvu, pentru Vocea Transilvaniei.

Sociologul este de părere că politica din România, după plecarea lui Traian Băsescu, este greu de schimbat. "Traian Băsescu a fost totalmente pe gustul poporului chiar dacă la final a avut niște probleme de scădere a încrederii. A fost Tătucul – jucător, adică ceea ce așteaptau oamenii. A fost votat de două ori împotriva sistemului și a majorității media", a explicat Vasile Dâncu.

Acesta a făcut şi o comparaţie între Traian Băsescu şi Klaus Iohannis. "Iohannis este un alt tip de personalitate, un ardelean așezat, dar nu este exclus să se schimbe un pic datorită presiunii publice. Orice politician când vede că începe să scadă în sondaje începe să acționeze, mai ales dacă i se reproșează că nu acționează", a precizat directorul IRES.

Nu în ultimul rând, Vasuile Dâncu a comentat şi provocările pe care premierul Victor Ponta pe va avea anul viitor. "Va fi o adevărată minune dacă Victor Ponta va rezista pâna în 2016. Victor Ponta va rezista dacă va dovedi că știe să joace și în apărare, nu doar în atac. Iar pentru apărare contează mult coeziunea echipei, solidaritatea, sacrificiul pentru ceilalți și alte lucruri. În actuala situație se văd mai mult strategii personale de salvare sau imagine, puține lucruri se fac pentru apărarea colectivă", a explicat sociologul.

Ioana Tomescu
EVZ

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu