Teodor Meleşcanu, candidat independent la alegerile prezidenţiale, este invitatul lui Mihai Gâdea, joi seară, în "Biroul Preşedintelui".
"Am experienţa şi competenţa necesară pentru a face faţă acestei responsabilităţi în România (funcţia de preşedinte-n.red.). Sunt singurul care are o experienţă de ani de zile pe principalele atribuţii ale preşedintelui: politică externă, politică de apărare şi probleme juridice", a spus fostul director al SIE.
De ce a dat şefia serviciului secret pe candidatura la prezidenţiale?
"Nu există instituţie din statul român pe care să nu o cunosc(...). Am considerat că e o responsabilitate şi trebuie să iau o decizie de maturitate dacă să mă prezint sau nu. După 40 de ani pe care i-am pus în slujba ţării, întodeauna am fost funcţionar la stat, ar fi normal să încerc şi această încununare a carierei mele", a precizat fostul şef al SIE.
Iată cele mai importante declaraţii ale lui Teodor Meleşcanu:
-Vreau să anunţ oficial că, din momentul intrării în funcţie, o dată pe lună toţi reprezentanţii presei vor fi invitaţi la un mic dejun la Preşedinţie, pentru a explica acţiunile făcute de preşedinte şi Guvern.
-A doua idee care va trebui să stea pe biroul meu tot timpul, până o voi realiza, este crearea unei comisii speciale a preşedintelui, formată din reprezentanţi ai preşedinţiei şi reprezentanţi ai tuturor ministerelor care să se ocupe exclusiv de modul în care este percepută România în lume.
-Prima oară mi-am manifestat disponibilitatea de a candida la preşedinţie în primăvara acestui an. (...)Românii trebuie să ştie că preşedintele nu este ales de partide. Preşedintele reprezintă toţi oamenii dintr-o ţară.
-Candidatul independent este avantajat pentru că nu are datorii faţă de nimeni.
-Este foarte greu pentru Iohannis să facă un pas (preşedinţia României) pentru care nu este pregătit.
De la SIE, în "Biroul Preşedintelui". E un joc politic misterios ce-l poate plasa pe diplomatul Meleşcanu în vârful statului român?
-La SIE nu am fost cel mai mare spion al ţării, ci un manager. Serviciul are ca principal obiectiv menţinerea unei relaţii strânse între toate instituţiile statului. Preşedinţii Parlamentului, primul-ministru sau preşedintele, de exemplu, deţin mult mai multe informaţii decât deţineam eu în funcţia de la SIE. Este o temă atractivă la prima vedere, dar nu are în realitate nicio relevanţă. Funcţia la SIE a fost o paranteză a carierei mele în administraţie.
Ce spune Meleşcanu despre relaţia cu Traian Băsescu:
-Am avut relaţii normale cu Traian Băsescu. Nu am avut niciodată niciun conflict cu vreo persoană politică. Sunt capabil să dialoghez civilizat, argumentat.
-Eu nu am fost ofiţer nici acoperit, nici descoperit. În ceea ce priveşte declaraţiile politice, nu am voie să mă pronunţ. Am însă obligaţia să reamintesc că dezvăluirea se pedepseşte, conform legii. Eu doresc intrarea României în normalitate, în legalitate.
-A fost o discuţie între mine şi preşedinte, răspunsul meu a fost în scris, şi anume că nu se pot furniza date cu privire la apartenenţa sau neapartenenţa unui om ca fiind ofiţer acoperit. Am răspuns că nu pot oferi asemenea date, deoarece reprezintă o infracţiune. Discuţia s-a întâmplat pe la începutul anului.
-Este o problemă în legătură cu această mitologie a serviciilor de informaţii. Nu mă interesează dacă Robert Turcescu este sau nu ofiţer acoperit. Din partea SIE nu există niciun ofiţer acoperit nicăieri, o spun clar şi răspicat.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu