Negocierile angajate miercuri la Bruxelles între Ucraina şi Rusia într-o nouă încercare de rezolvare a disputei lor asupra gazelor nu au permis să se ajungă la un acord.
Potrivit AFP, discuţiile vor continua şi joi.
Discuţiile s-au poticnit în ceea ce priveşte sprijinul financiar al Uniunii Europene către Ucraina pentru a-i permite grupului ucrainean Naftogaz să ramburseze o parte din datoriile sale către gigantul rus de gaze Gazprom şi să plătească în avans o nouă comandă, a precizat interlocutorul agenţiei franceze de presă.
Comisarul european în exerciţiu pentru Energie, Gunther Oettinger, este hotărât să ajungă la un acord pentru a asigura livrarea gazelor contractate de clienţii europeni de la Rusia prin Ucraina, a mai declarat interlocutorul agenţiei franceze de presă.
Negocierile au fost suspendate în cursul nopţii de miercuri spre joi, în jurul orei 4:00 dimineaţa, şi ar putea fi reluate joi seara, relevă France Presse.
"Obiectivul nostru este de a ajunge la un acord provizoriu pentru un pachet pe timpul iernii, care să asigure livrarea gazelor ruseşti contractate de UE în condiţii fiabile prin Ucraina până la sfârşitul lunii martie 2015", a precizat Oettinger, înainte de deschiderea negocierilor.
Necesarul de gaze al Uniunii Europene se ridică la 450 miliarde de metri cubi anual, aceasta fiind obligată să importe 300 miliarde de metri cubi, dintre care 125 miliarde de la monopolul rus de gaze Gazprom. Aproximativ 75 miliarde metri cubi din volumul de hidrocarburi cumpărat de UE de la Rusia tranzitează Ucraina.
O propunere de rezolvare a disputei, dezbătută la masa tratativelor, prevede rambursarea de către Kiev a 3,1 miliarde de dolari pentru facturile neonorate către Gazprom, dintre care două miliarde până la sfârşitul lunii octombrie. De altfel, aceasta este o soluţie agreată de Moscova.
În schimb, Gazprom se angajează să reia livrările de gaze către Ucraina, întrerupte din luna iunie, cu o livrare de minim 5 miliarde de metri cubi la preţul de 385 de dolari mia metri cubi.
Banii sunt problema-cheie a acestor negocieri, a recunoscut Oettinger, indicând că, în total, Kievul ar avea nevoie de circa 4,6 miliarde de dolari în acest scop.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu