Partidul Noi Orizonturi

Partidul Noi Orizonturi

joi, 17 iulie 2014

Obama susţine eforturile Egiptului cu privire la un armistiţiu între Israel şi Hamas în Fâşia Gaza

Preşedintele american Barack Obama şi-a exprimat miercuri susţinerea faţă de eforturile depuse de către Egipt în vederea ajungerii la un armistiţiu între Israel şi Hamas în Fâşia Gaza, relatează MEDIAFAX.
    
Obama a declarat că resimte "o imensă tristeţe" din cauza morţii civililor în această enclavă palestiniană, dar a apreciat că Israelul, cel mai apropiat aliat al Washingtonului în Orientul Mijlociu, are "dreptul de a se apăra de atacurile cu rachetă care-i terorizează" populaţia.
   
"Vom continua să încurajăm eforturile diplomatice în vederea ajungerii la un armistiţiu şi susţinem eforturile Egiptului în acest sens", a declarat preşedintele american într-un discurs pe teme de politică externă susţinut la Casa Albă.
    
O primă iniţiativă egipteană a eşuat marţi.
    
"În următoarele 24 de ore vom rămâne în contact strâns cu prietenii noştri, iar toate părţile din regiune şi noi vom recurge la toate resursele diplomatice pentru a susţine eforturile vizând ajungerea la un acord asupra unui armistiţiu", a adăugat el.
    
Concomitent, armata israeliană anunţa că va înceta bombardamentele în Fâşia Gaza timp de cinci ore, joi, o "fereastră umanitară" care să le permită locuitorilor să se aprovizioneze.
    
Mişcarea islamistă palestiniană Hamas şi-a exprimat acordul ulterior.
    
În a noua zi a ofensivei israeliane, opt copii palestinieni au fost omorâţi în Fâşia Gaza.
   
În total, 227 de palestinieni au fost ucişi, iar alţi peste 1.600 au fost răniţi.
     
De partea israeliană a fost ucis un civil, în vârstă de 37 de ani, într-un tir de rachetă, în apropiere de frontiera cu Fâşia Gaza.
    "Popoarele israelian şi palestinian nu vor să trăiască în acest fel. Ele merită să trăiască în pace şi în securitate, fără frică", a subliniat Obama în alocuţiunea sa.
    
Un pic mai devreme, secretarul de Stat John Kerry a dat asigurări că Statele Unite fac "tot ceea ce le stă în putere" pentru a se ajunge la un armistiţiu.
    
El a declarat că se află în contact cu premierul israelian Benjamin Netanyahu şi reprezentanţi de rang înalt din ţări arabe.
    
În ultimele zile, Kerry a discutat cu omologii săi din Egipt, Qatar, Emiratele Arabe Unite (EAU) şi cu secretarul general al Ligii Arabe Nabil al-Arabi.
    
Şeful diplomaţiei americane este pregătit, de asemenea, să revină în regiune, în cazul în care prezenţa sa se dovedeşte necesară, a subliniat Jennifer Psaki, o purtătoare de cuvânt a Departamentului de Stat, în conferinţa de presă zilnică.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu