Partidul Noi Orizonturi

Partidul Noi Orizonturi

joi, 17 iulie 2014

Mega-scandal de presă în România Va avea CNA curajul să sancţioneze postul lui Sebastian Ghiţă?

Şefa CNA declară că televiziunea lui Sebastian Ghiţă a încălcat legea prin retransmisia unui alt canal tv. Dan Diaconescu a recunoscut că nu are emisiune la România TV şi că este vorba de o retransmisie. Va avea CNA cvorum cînd va judeca România TV?

Ce spune şefa CNA

În presa din România s-a declanşat un mare scandal, dar în acest moment nu se ştie cum şi dacă va fi soluţionat. Este vorba de revenirea “pe sticlă” a lui Dan Diaconescu. Fostul patron al OTV aparent a debutat la România TV cu o emisiune-maraton, care a ţinut pînă dimineaţa. Spunem aparent, pentru că existe semnale că nu a fost vorba de o emisiune a postului România TV, ci de o retransmisie a unui alt canal de televiziune. Preşedinta CNA, Laura Georgescu, a declarat miercuri pentru HotNews că pe 22 iulie va fi discutată situaţia nou creată de la postul România TV. “La postul România TV este încălcată legea prin retransmisia emisiunii realizate de Dan Diaconescu. Radiodifuzorul România TV neavînd trecută retransmisia de programe în structura sa de programe, este încălcată legea”, a precizat şefa CNA. Laura Georgescu a explicat pentru reporterii HotNews care au fost elementele concrete de încălcare a legislaţiei în vigoare:

- “Întîi, avem jos, în stînga ecran, pe poziţie de logo, “Live OTV”. Acest logo e identic cu sigla OTV, post nelicenţiat în România. Trebuie să controlăm acest lucru.

- Mai mult, acest logo apărea şi dispărea. Cînd apărea, e vorba de retransmisie, cînd nu apărea, e vorba de preluare?

- În al treilea rînd, la fiecare revenire din ştiri (emisiunea lui Dan Diaconescu era întreruptă din oră în oră de ştirile România TV – notă HotNews.) şi din publicitate se intra cu un ID de OTV, identic cu sigla fostului post OTV.

- Apoi, trebuie să vedem din ce studio s-a realizat emisiunea”.

Va fi cvorum de şedinţă la CNA?

La cele afirmate de şefa CNA, trebuie să adăugăm că, după orele 1 noaptea, emisiunea lui Dan Diaconescu nu a mai fost întreruptă de calupuri de ştiri şi că pe fundal, pe un panou uriaş, era clar vizibilă central sigla OTV. Există, însă, o mare problemă legată de o discutare în CNA a situaţiei de la România TV. De trei săptămîni, şedinţele CNA nu se mai ţin din lipsă de cvorum. Aripa Băsescu din CNA controlată de Narcisa Iorga, şi formată din 3 membri, boicotează şedinţele “pînă cînd Laura Georgescu îşi va da demisia” (este vorba de alt scandal, cel care a avut punct de pornire “celebrele” înregistrări video transmise de Realitatea TV referitoare la unele discuţii ale şefei CNA cu terţe persoane). În mod normal, CNA ar putea funcţiona şi fără cei trei, cvorumul de şedinţă fiind de 8 membri. Dar de fiecare dată şi din cealaltă tabără au existat absenţe. Rămîne de văzut acum dacă va exista sau nu cvorum, pe 22 iulie, cînd urmează să se discute situaţia înregistrată la România TV. Ne este teamă că nu va fi cvorum şi că vor absenta, de această dată, membri CNA proveniţi din zona PSD.

Dan Diaconescu a recunoscut că e retransmisie

Faptul că la România TV este vorba de retransmisia unui alt canal TV a reieşit clar şi din declaraţiile făcute de Dan Diaconescu, marţi, 15 iulie, în cadrul unui interviu acordat site-lui Pagina de media. Vă prezentăm cîteva din declaraţiile lui Diaconescu. “Nu este vorba de o emisiune la România TV. Este un canal preluat de alt canal: OTV, înregistrat în Italia, este preluat de România TV, între orele 23 şi 6, de luni pînă duminică. Dar relaţia este şi inversă. România TV difuzează 7 ore de emisie cu mine în România, iar eu preiau 7 ore de la ei şi le difuzez în Italia”. ”

Este un studio teritorial în România al OTV Italia, că televiziunea este înregistrată în Italia. Studioul este pe Bulevardul Preciziei”. “Da, dar este studio teritorial al postului din Italia. Semnalul pleacă de la Bucureşti, Roma, se ridică pe satelit şi este apoi preluat de România TV”. “Cei de la România TV au lansat oferta, dinspre ei a venit, auzind de negocierile pe care le aveam cu ceilalţi”. După cum se poate observa, Dan Diaconescu a “desenat” negru pe alb încălcările legislaţiei în domeniu. Mai şocant este şi faptul că – mergem pe declaraţia lui DD – propunerea a venit din partea postului România TV. Deci pentru televiziunea lui Sebastian Ghiţă, încălcarea legislaţiei audiovizualului nu contează.



LUCIAN GHEORGHIU

(„Cotidianul”)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu