Partidul Noi Orizonturi

Partidul Noi Orizonturi

miercuri, 16 iulie 2014

Dedesubturile vizitei lui Putin la Havana. Rusia redeschide cea mai mare bază externă de spionaj."Vom fi un JUNGHI în COASTA AMERICANILOR!"

Moscova şi Havana au ajuns la o înţelegere în ceea ce priveşte redeschiderea SIGINT, un edificiu starategic, amplasat în Lourdes, Cuba. 
Cândva cea mai mare bază rusă de acest fel, din străinătate, SIGINT a fost închisă în 2001 din cauza unor probleme financiare, dar şi a presiunilor exercitate de SUA.

Când era funcţională, baza era un muşuroi de militari şi spioni ruşi, a căror misiune principală era să intercepteze orice semnal care provenea dinspre sau se îndrepta spre teritoriul american. Ca sarcină secundară, baza asigura comunicaţiile vaselor şi submarinelor ruseşti, prezente în emisfera vestică.

Rusia plănuia redeschiderea bazei încă din 2004, dar a parafat o înţelegere cu autorităţile cubaneze în acest sens, săptămâna trecută, în timpul vizitei lui Vladimir Putin la Havana, informează Kommersant, citând mai multe surse autorizate.

Vladimir Putin în vizită la Havana, alături de liderul cubanez, Raul Castro
SIGINT, baza din Lourdes, o suburbie a Havanei, localizată la doar 250 km de coasta americană, a fost inaugurată în 1967. În timpul Războiului Rece, aici a fost cel mai important centru operativ al spionajului sovietic, amplasat într-o ţară străină. Zilnic, aici îşi desfăşurau activitatea peste 3000 de agenţi şi militari.
De aici, Rusia putea intercepta cea mai mare parte a comunicaţiilor americane, inclusiv telecomunicaţiile clasificate dintre platformele de lansare spaţiale din Florida şi navele aflate pe orbită.
În 1993, Raul Castro, pe atunci ministru al Apărării, spunea că Rusia a recepţionat 75% din totalul telecomunicaţiilor speciale, prin intermediul bazei SIGINT.

După prăbuşirea URSS, baza a intrat treptat în colaps, dar a continuat să fie operativă. Criza economică din 1998, care a lovit puternic Rusia, a afectat şi "cuibul" de spioni din Lourdes. Pe vremea sovieticilor, Cuba găzduia gratuit baza ruşilor, dar începând cu 1992, Moscova trebuia să plătească Havanei zeci de milioane de dolari pentru întreţinere şi operativitate.

Cireaşa de pe tort a fost pusă în anul 2000, atunci când a fost semnat Actul de Cooperare şi Încredere Reciprocă Ruso-Americană, un acord prin care Washington-ul era dispus să şteargă datoriile Rusiei faţă de SUA, doar în cazul în care Moscova îşi închidea definitiv baza din Lourdes.

În 2001, pe lângă baza secretă din Cuba, Rusia a făcut încă o concesie şi a mai închis o bază similară mai mică din Vietnam, Cam Ranh. Aceşti paşi de reconciliere erau meniţi să diminueze îngrijorările americane.

Deocamdată, nu se ştie exact când îşi va deschide din nou porţile SIGINT. Fosta bază de spionaj rusesc găzduieşte acum câteva clase ale Universităţii Cubaneze de Ştiinţe Informatice.
Atunci când va fi redeschisă, baza nu va mai avea nevoie de un persoanal atât de numeros, având în vedere dezvoltarea tehnologică din ultimul timp, transmite aceeaşi sursă.

"Întoarcerea noastră la Lourdes este mai mult decât justificată. Capacitatea militară rusă, a sateliţilor din spaţiu, s-a diminuat semnificativ. Cu un avanpost atât de aproape de Statele Unite, serviciile noastre speciale vor deveni mult mai eficiente. Vom fi un junghi în coasta americanilor", declară pentru Kommersant un analist militar rus, colonel în rezervă Viktor Murakhovsky.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu