Partidul Noi Orizonturi

Partidul Noi Orizonturi

vineri, 9 mai 2014

VESTE BUNA PENTRU MODERNISM! Google în parteneriat cu Ministerul Educaţiei: „În viitor, profesorii vor şti înainte să intre în clasă dacă elevii nu şi-au făcut tema”

Introducerea managementului digital al clasei va permite profesorilor să afle înainte de a intra la ore dacă elevii şi-au făcut tema şi să se comporte în consecinţă, a declarat, ministrul Educaţiei, Remus Pricopie cu ocazia semnării unui parteneriat cu Google.

"Am încurajat toate firmele care au reprezentanţă în România şi pe cele româneşti să vină să construiască alături de noi şcoala viitorului sau clasa viitorului. Ieri am văzut un raport în care tinerii din România sunt pe primul loc la acces, pe baza telefonului, la internet. Ceea ce poate să fie şi bine şi poate să fie şi rău. Pentru că accesul necontrolat, nedirecţionat către materiale educaţionale ar putea să facă mai mult rău decât bine. Ne-am propus introducerea acestor mijloace în clasă - table digitale, lecţii digitale, managementul digital al claselor şi al şcolilor, pentru că, dacă am teme pe care mi le fac pe tabletă, asta înseamnă că profesorul, înainte să intre la oră, ar putea să ştie cine şi-a făcut tema şi cine nu şi-a făcut tema şi să pregătească întâlnirea cu elevii mult mai bine", a declarat Remus Pricopie.

Google împreună cu Ministerul Educaţiei Naţionale au semnat un parteneriat la nivel naţional care are ca obiectiv facilitarea accesului elevilor şi profesorilor români la noi tehnologii, contribuind astfel la creşterea calităţii actului de învăţare.

Proiectul se va desfăşura în mai multe etape şi este structurat pe trei componente. În primul rând, Google pune la dispoziţie, gratuit, suita de aplicaţii Apps for Education, tuturor unităţilor de învăţământ din România interesate să o implementeze. Astfel, toţi elevii şi studenţii din aceste instituţii de învăţământ vor putea folosi gratuit unelte colaborative de genul foilor de calcul tabelar (Google Sheets), prezentărilor online (Google Slides) sau documentelor partajate (Google Docs), precum şi a altor aplicaţii consacrate precum Youtube, Google Maps, Google Hangouts şi multe altele.

O altă componentă a proiectului este programul de dezvoltare profesională a cadrelor didactice din întreaga ţară. Aceasta îşi propune instruirea unui număr considerabil de profesori în folosirea resurselor şi a aplicaţiilor online. Se urmăreşte astfel formarea unui nucleu de cadre didactice (Google Educators Group) care să susţină adoptarea tehnologiilor digitale de învăţare. Programele de instruire se vor desfăşura prin colaborarea cu Junior Achievement, pe parcursul următorilor doi ani.

A treia componentă vizează lansarea a trei proiecte-pilot privind introducerea noilor tehnologii în educaţie în trei unităţi de învăţământ din România: Liceul Tehnologic "Doamna Chiajna" din satul Roşu, comuna Chiajna, Liceul Teoretic "Jean Bart" din Sulina, judeţul Tulcea, şi o a treia şcoală ce va fi selectată printr-un concurs de proiecte dintre şcolile care implementează Google Apps for Education până la 31 august 2014. Vor fi dezvoltate trei modele de predare, fiecare dintre ele centrat pe folosirea, în diverse forme şi modalităţi, a multiplelor unelte educaţionale disponibile online şi utilizate de profesori din întreaga lume.

"Parteneriatul încheiat cu Ministerul Educaţiei Naţionale constituie încă un pas în utilizarea uneltelor digitale în învăţământul din România. Ne dorim ca acest proiect să trezească interesul cât mai multor şcoli care să aducă în sala de clasă cele mai noi tehnologii digitale, transformând procesul de învăţare într-unul modern, dinamic, interactiv. Google Apps for Education oferă gratuit instrumente online de comunicare şi colaborare ce pot fi accesate oricând şi de oriunde", a declarat Dan Bulucea, Country Manager Google Romania.

Unităţile de învăţământ din România interesate să adopte Google Apps for Education pot accesa site-ul Ministerului Educaţiei Naţionale la adresa http://licente.edu.ro.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu