Un compus chimic măreşte considerabil durata vieţii, cel puţin la micii viermi nematozi utilizaţi ca animale de laborator în acest nou studiu. Exemplarele cărora li s-a administrat compusul – numit alfa-ketoglutarat – au trăit cu 50% mai mult decât în mod obişnuit, iar cercetătorii spun că substanţa interferează cu procesele de producere a energiei la nivel celular şi imită efectele unei restricţii calorice severe. Totuşi, autorii studiului avertizează că rezultatele sunt valabile pentru nematozii studiaţi, nu neapărat şi pentru oameni, în cazul acestora fiind necesare studii mult mai aprofundate.
Viermii nematozi Caenorhabditis elegans care au fost trataţi cu alfa-ketoglutarat au trăit cu 50% mai mult şi erau mult mai vioi şi mai viguroşi, la o vârstă înaintată, decât semenii lor care nu primiseră această substanţă, arată rezultatele studiului, publicate în Nature. Cercetările au fost realizate de oamenii de ştiinţă de la University of California - Los Angeles.
Alfa-ketoglutaratul este o componentă a căii metabolice numite ciclul acidului tricarboxilic, parte a procesului de generare a energiei în celule. Compusul poate inhiba o enzimă esenţială numită ATP-sintaza, care catalizează formarea ATP (adenozin-trifosfat), substanţa ce reprezintă „combustibilul” care asigură energia celulară. Inihibând ATP-sintaza, alfa-ketoglutaratul reduce sinteza ATP, micşorând astfel producţia de energie la nivelul organismului.
Cercetătorii au presupus că reducerea producţiei de energie ar imita efectele unei alimentaţii sărace în calorii, care poate prelungi viaţa la unele specii de animale, după cum au arătat studii anterioare. Ca un argument în plus, autorii studiului au arătat că restricţia calorică măreşte nivelul de alfa-ketoglutarat.
Dar, deşi rezultatele sunt promiţătoare, e nevoie de studii aprofundate, pe termen lung, pe animale mai asemănătoare omului, pentru a înţelege potenţialul alfa-ketoglutaratului.
De altfel, reducerea capacităţii corpului de a produce energie poate avea efecte neplăcute, precum oboseala musculară, care reduce forţa muşchilor.
Oricum, însă, datele privind corelaţia dintre alfa-ketoglutarat şi longevitate, deşi foarte interesante, sunt totuşi limitate la studii de scurtă durată pe viermi nematozi, avertizează Matt Kaeberlein, un specialist în studiul îmbătrânirii la University of Washington din Seattle, SUA.
Oamenii nu ar trebui să se grăbească să ia suplimente de alfa-ketoglutarat, în speranţa de a trăi mai mult; e prea devreme pentru a spune că această substanţă e un medicament împotriva îmbătrânirii, spune el.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu