Partidul Noi Orizonturi

Partidul Noi Orizonturi

miercuri, 30 septembrie 2015

Americanii sunt mai aproape de transformarea soldaților în cyborgi

De zeci de ani, DARPA, unealta principală în cercetări a Departamentului Apărării Americane, visează să transforme soldații în cyborgi. În sfârșit, acest lucru e pe cale să devină realitate, dar nu știm cum ar trebui să reacționăm Agenția a fondat proiecte care implică implantarea de cipuri direct în creierele indivizilor, atât pentru a le ridica performanțele pe câmpul de luptă, cât și pentru a-i scăpa de eventualele traume.

„Din 2,5 milioane de americani implicați în luptele din Irak și Afghanistan, 300.000 s-au întors acasă cu traume cerebrale”, potrivit jurnalistei Annie Jacobsen. „DARPA a inițiat o serie de programe întocmai pentru a-i ajuta pe aceștia să își recapete funcțiile cognitive. Iar aceste programe gravitează în jurul implantării de cipuri în țesutul neuronal”.

Care e scopul acestui plan

În noua ei carte despre istoria DARPA, “The Pentagon’s Brain,” Jacobsen scrie despre aceste programe, pretinzând că oamenii de știință deja testează neuroproteze implantabile prin wireless. De asemenea, menționează și că DARPA a refuzat să dea interviuri pe această temă, în ciuda numeroaselor solicitări.

Un purtător de cuvânt al DARPA a declarat pentru Fusion că aceste interfețe neuronale nu au fost implantate încă în creierele militarilor, dar cercetătorii deja au început să testeze astfel de dispozitive prin introducerea matricelor electrice în creierele voluntarilor supuși la intervenții chirurgicale pentru disfuncții neuronale.

Defense One, o revistă online care acoperă domeniul militar, a raportat anul trecut demersurile DARPA în folosirea cipurilor pentru a trata stresul post-traumatic. La acea vreme, DARPA încă nu intrase în faza de testare. Când a lansat programul RAM (Restoring Active Memory), publicația a estimat că vor dura maximum patru ani până la montarea cipurilor respective.

Jacobsen spune că DARPA nu are ca unic scop crearea de super-soldați, ci și aprofundarea misterelor inteligenței artificiale și a modurilor în care acestea pot atinge un nivel rațional apropiat de al oamenilor.  Încă de la colapsul Uniunii Sovietice din anii ’90, americanii s-au avântat în cercetări îndrăznețe, de la vindecarea bolilor infecțioase la transformarea oamenilor pentru teatrul războiului. Agenția a prezentat inclusiv exoscheleți demni de Iron Man, creați pentru a proteja soldații de foc și alte pericole.

Creierul emite semnale electrice, pe care un cip implantat le poate citi. În afara guvernului, oamenii de știință de la Laboratorul de Interfețe Creier-Mașinării de la Berkley experimentează moduri în care pot traduce gândurile direct în acțiuni pentru oamenii cu probleme neuronale, sperând să ajungă în punctul în care pot face inclusiv un om paralizat să se miște.

Jacobsen avertizează că, deși intențiile bune în privința soldaților sunt clare, nu trebuie să uităm că DARPA e în businessul apărării. De asemenea, cei de la Pentagon sunt foarte încrezători că se îndreaptă către armele autonome, dar de unde vine toată această siguranță?

Andrada Bonea
www.playtech.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu