Partidul Noi Orizonturi

Partidul Noi Orizonturi

marți, 29 septembrie 2015

Obama susţine că ar folosi forţa pentru apărarea SUA, dar preferă abordări diplomatice

Preşedintele Statelor Unite, Barack Obama, a promis, în discursul rostit la Adunarea Generală ONU, că nu ar ezita să folosească forţa militară pentru apărarea ţării sale, pledând însă pentru abordări moderne în scopul soluţionării conflictelor şi a crizelor din lume.

"Sunt la conducerea celei mai puternice armate pe care a avut-o lumea până acum. Şi nu voi ezita să îmi protejez ţara şi aliaţii - unilateral şi cu forţa militară - dacă ar fi necesar", a declarat preşedintele Statelor Unite, potrivit ABC News, informează Mediafax.

"Dar mă aflu astăzi în faţa dumneavoastră având credinţa că noi, naţiunile lumii, nu putem reveni la vechile modalităţi de conflict şi presiune; nu putem privi înapoi", a adăugat Obama, criticând acţiunile unor state precum Rusia, China şi Siria.

"Îndemnăm China să rezolve disputele teritoriale cu ţările vecine în mod similar cu politicile noastre; avem interesul de a susţine principiile esenţiale de navigaţie şi comerţul liber în Marea Chinei de Sud; disputele trebuie rezolvate pron respectarea legilor internaţionale, nu a legilor forţei", a subliniat Obama.

"Diplomaţia este un proces complicat, care uneori are efecte nesatisfăcătoare, dar ţările puternice au obligaţia de a merge pe această cale. Liderii statelor mari au obligaţia de a asuma aceste riscuri tocmai pentru că suntem suficient de puternici pentru a ne proteja interesele dacă diplomaţia eşuează", a insistat liderul american.

Barack Obama a criticat regimurile autoritariste din lume, în principal cele din Siria şi din Iran. Preşedintele Statelor Unite a denunţat discursurile radicale care continuă în Iran în pofida acordului nuclear cu marile puteri. "A cere moartea Americii nu contribuie la crearea de locuri de muncă, nici nu transformă Iranul într-o ţară mai sigură", a spus Obama.

"Statele Unite vor continua să combată organizaţia teroristă Stat Islamic, nu vom fi învinşi de extremişti; dar Statele Unite nu pot soluţiona singure problemele lumii, este necesară cooperare", a subliniat Obama.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu