Partidul Noi Orizonturi

Partidul Noi Orizonturi

duminică, 27 septembrie 2015

Dezvaluiri INCENDIARE despre reteaua mafiota pusa la punct de Gheorghe Nichita si Cristinel Starica la Ecopiata

• O ancheta de proportii a fost demarata ieri de oamenii legii intr-una dintre cele mai importante firme aflate in subordinea Primariei Iasi • Sefii firmei, in cardasie cu cei din administratia publica, au pus la punct o retea de evaziune fiscala care le aducea venituri uriase • Filiera banilor negri este incredibila, incepand de la simpli angajati care ii transfera la sefii directi si ajungand la cele mai mari nume din Primaria Iasi

Evaziunea fiscala este la ordinea zilei in interiorul uneia dintre cele mai importante firme subordonate Primariei Iasi. Sume uriase de bani, nefiscalizate, ajung in buzunarele celor care conduc aceasta societate publica, iar asta se intampla in cardasie chiar cu sefii din Primaria Iasi. Totul se intampla in cadrul SC Ecopiata SA, firma municipalitatii care se ocupa cu administrarea pietelor agroalimentare si a bazarului din municipiul Iasi, a carui sef este Cristinel Starica, unul dintre cele mai controversate personaje ale Iasului, care ocupa o multitudine de functii in administratia publica, fiind totodata si cel mai bine platit om din administratie.

Strategia prin care acestia au reusit sa se imbogateasca, in dauna micilor comercianti este cat se poate de simpla si banala, fara metode complexe, fiind facuta chiar sub ochii cetatenilor. Concret, sutele sau chiar miile de mici comercianti din pietele agroalimentare sunt taxati de angajatii Ecopiata cu o anumita suma, insa primesc bonuri fiscale cu o valoare de aproape patru ori mai mica. Mai exact, taxa platita pentru o taraba este de 20 de lei, in vreme ce bonurile fiscale au o valoare de doar 5 lei.

Incasau de trei ori mai mult decat declarau in acte

Ieri dimineata, in urma unor sesizari din partea unor ieseni si a redactorilor BZI, politistii locali au demarat un control de amploare in Piata Alexandru cel Bun. Este de remarcat interventia prompta si cu mult profesionalism a Politiei Locale (comisarul sef Georgel Grumeza a coordonat ancheta de la fata locului), dar si a politistilor de la Sectia 1 Politie. Astfel, in Piata Alexandru cel Bun, inca de la orele diminetii, taxatorul de la Ecopiata mergea la tarabe si incasa cate 20 de lei de la comercianti, insa le oferea bon in valoare de doar cinci lei. Controalele au fost facute incepand de la sectorul pietarilor din Republica Moldova, multi dintre acestia recunoscand ca au primit bonuri de o valoare mai mica fata de banii dati taxatorului.

"Am fost sesizati cu privire la unele nereguli in activitatea de taxare din Piata Agroalimentara Alexandru cel Bun. Initial, din discutiile purtate cu comerciantii, 11 persoane din Republica Moldova au spus ca au platit mai multi bani fata de valoarea inscrisa pe bonul primit. Persoanele au fost conduse la sectia de politie, iar acolo doar doi dintre acestia au declarat in scris faptul ca au platit mai multi bani. Tinand cont ca este vorba despre un caz penal si sunt fapte asimilate celor de coruptie, cercetarile sunt continuate de catre Politia Municipiului Iasi", a declarat Georgel Grumeza, seful Politiei Locale Iasi. Anchetele au fost incepute de la orele diminetii in frunte cu seful Politiei Locale, iar apoi si-au facut aparitia si politistii de la Sectia 1 Politie Iasi, care au demarat in paralel o ancheta penala.

Sumele impresionante care ajungeau in buzunarele sefilor

Se pare ca acest lucru se intampla in fiecare zi, la scara larga, in toate pietele din municipiu, insa putini sunt acei comercianti care sunt dispusi sa recunoasca de frica sa nu-si piarda locurile din piete, mai ales ca majoritatea sunt speculanti si intermediari, si nu producatori agricoli.

Numai in piata ACB sunt 500 de tarabe, iar un calcul simplu arata ca un taxator Ecopiata, care da bon de cinci lei pentru 500 de comercianti poate baga in buzunar, in fiecare zi, cate 7.500 de lei. De precizat ca, in Iasi sunt amenajate 6 piete agroalimentare, iar daca ar exista o medie de 500 de tarabe pentru fiecare, sumele incasate zilnic prin evaziune sunt de-a dreptul impresionante - 45.000 lei in fiecare zi. Daca luam in calcul faptul ca nu toate pietele sunt la fel de mari si ca mai sunt zile in care acestea sunt inchise sau incomplet inchiriate, putem estima ca lunar se produce un prejudiciu de macar 7-8 miliarde de lei vechi. Vorbim astfel, intr-un an de zile, de o suma fabuloasa de aproximativ 80 miliarde de lei vechi.

"Taxa pentru o taraba in piata Alexandru cel Bun este de 20 lei, insa sunt si oameni care iau doar o jumatate de taraba, iar asta costa 10 lei. Taxarea la comercianti se face atat de catre mine, cat si de catre colegii mei. Nu stiu de ce comerciantii spun ca au primit bonuri in valoare de 5 lei, fiecare poate sa spuna ce vrea, dar nu inseamna ca e adevarat", a spus Neculai Tabadau, taxator in cadrul Ecopiata SA.

S-a ajuns la amenintarea comerciantilor

Dupa aparitia oamenilor legii si a reporterilor BUNA ZIUA IASI, taxatorii din piata ACB au plecat ca din pusca printre tarabe si au inceput sa discute cu comerciantii oferindu-le bonuri. Era deja trecut de orele amiezii, iar acei comercianti erau veniti inca de dimineata in piata, iar motivul taxarii la o ora atat de tarzie arata clar neregulile serioase din administratia pietelor. Speriati ca ar putea ajunge la puscarie pentru evaziune fiscala, cativa angajati ai Ecopiata i-au amenintat pe comerciantii din piata Alexandru cel Bun ca, daca vor recunoaste la Politie ca nu au primit bon pentru suma platita, nu vor mai fi lasati sa-si vanda produsele aici.

Verificarile au fost declansate dupa reclamatiile facute de comerciantii care sustin ca nu mai reusesc sa scoata profit, din cauza lacomiei de care dau dovada autoritatile. "Toti sunt niste spagari ordinari, in frunte cu Starica si Nichita! De cinci ani vin in pietele din Iasi si nenorocitii astia nu ne lasa sa ne dezvoltam, sa traim si noi de pe urma muncii noastre, ne jupoaie si de ultimii bani. Recunosc, nu sunt eu producator agricol, dar credeti-ma ca muncesc zi si noapte, 7 zile din 7 ca sa imi intretin familia, iar nenorocitii astia ne iau painea de la gura. Toti stiu ca Starica e sluga lui Nichita si banii se imparteau. Sper ca acum sa-i bage la puscarie pe toti", a spus unul dintre comerciantii din piata ACB care a dorit sa ramana sub protectia anonimatului.

Unde ajungeau sacii de bani negri?

Ca sa fie sigur ca nu este furat de propriii angajati, seful Ecopiata, Cristinel Starica, le oferea taxatorilor un numar fix de bonuri, cu conditia sa ii returneze o suma de trei ori mai mare fata de valoarea totala a bonurilor. Astfel, Starica avea siguranta ca nicio mana nu mai fura din banii deja furati de la comercianti.

Seful Ecopiata, Cristinel Starica, este unul dintre cei mai fideli acoliti ai lui Gheroghe Nichita, despre care s-a spus ca transporta "sacii de bani" ai fostului baron PSD de Iasi. Acesta a intrat de mai multe ori in vizorul anchetatorilor, insa prin influenta "patronului sau spiritual", a scapat basma curata de fiecare data. Cristinel Starica nu a fost de gasit pentru a comenta evaziunea desfasurata in firma pe care o coordoneaza.

Mafia patronata direct de seful Ecopiata, in cardasie cu sefii din Primaria Iasi, aduce venituri uriase si din contractele semnate cu diverse firme publice, iar asta nu se intampla decat in dauna comerciantilor, care sunt nevoiti sa ridice preturile produselor pentru a putea acoperi "spagile" oferite salariatilor Ecopiata. Victimele colaterale sunt aici cetatenii Iasului pentru ca, automat, trebuie sa scoata din buzunar mai multi bani pentru a-si face cumparaturile in piete, iar supravaloarea pusa pe toate produsele, prin metode evazioniste, ajunge direct la mafia pietelor.

Primaria trebuie sa opreasca mafia de la Ecopiata

A fost nevoie de interventia BZI ca sa afle si autoritatile statului de sumele uriase de bani negri care se rulau la Ecopiata. Cotidianul BUNA ZIUA IASI a avertizat in dese randuri ca la Ecopiata lucrurile nu sunt tocmai in regula si ca in mandatul lui Gheorghe Nichita exista mari probleme la toate institutiile din subordinea primarului: Ecopiata, Salubris, Citadin, Servicii Publice, Termoservice. Acum a venit momentul ca primarul Mihai Chirica sa taie in carne vie si sa destructureze reteaua mafiota, pusa la cale de Gheorghe Nichita si Cristinel Starica la Ecopiata. Din banii negri de aici s-au finantat campaniile electorale ale lui Nichita si s-au platit sume uriase la PSD Bucuresti, pentru sustinerea fostului edil. De aceea, Nichita si Starica au o relatie atat de apropiata, joaca fotbal impreuna: pe ei nu-i leaga vreo mare prietenie, ci-i leaga cele cateva miliarde de lei vechi, pe care seful Ecopiata le producea pentru fostul edil. De altfel, Nichita stia perfect toate calculele de la Ecopiata (ii era frica probabil sa nu fie pacalit de Starica) si folosea banii de aici chiar pentru a plati presa aservita (in luna iulie i-a dat bani de salarii lui Toni Hritac). Ecopiata devenise una dintre principalele surse de bani negri pentru fostul primar al Iasului. Daca toate aceste bonuri ar fi fost fiscalizate (asa cum se intampla in strainatate), atunci Gheorghe Nichita nu ar mai fi avut de unde sa incaseze lunar sume uriase din bani negri. Probabil, de aceea, Nichita a incercat sa-si impuna omul in fruntea Directiei de Finante. Acum a venit momentul ca Primaria sa ia masuri imediat, pentru a stopa mafia de la Ecopiata si de la celelalte institutii, care au fost in subordinea lui Nichita, iar Finantele, Politia si Parchetul trebuie sa demareze o ancheta de urgenta, pentru a scoate la iveala mecanismul pus la punct de Starica si Nichita si sa stopeze hemoragia de bani publici.

Sorin Pavelescu
www.bzi.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu