Partidul Noi Orizonturi

Partidul Noi Orizonturi

marți, 29 septembrie 2015

Autostrăzile ți-ar putea reîncărca mașina electrică în viitor

Autostrăzile viitorului ar putea fi mult mai ”prietenoase” cu deținătorii de autovehicule electrice.

După cum au observat unii, șoferii mașinilor electrice se confruntă cu două probleme. Una dintre acestea este neliniștea asociată cu raza de acțiune a autovehiculului. Mai exact, șoferului îi este teamă că nu va ajunge la următoare stație de reîncărcare. A doua problemă este legată de reîncărcare în sine, aceasta durând mai mult de o jumătate de oră. Britanicii ar putea rezolva aceste probleme în viitor, cu ajutorul inducției electrodinamice.

Mai exact, aceștia au de gând să creeze șosele care ar putea reîncărca bateria unei mașini electrice în mișcare. După cum scrie site-ul IEEE Spectrum, sistemul a fost testat de coreeni în urmă cu doi ani de zile pe o serie de tramvaie. Pentru moment, britanicii nu au dat decât startul unui proiect pilor, însă dacă acesta va avea succes, vor începe testele pe șosele.

Reîncărcarea wireless nu este o noțiune apărută de curând, cercetătorii experimentând cu aceasta de zeci de ani. Din păcate, însă, o cantitatea prea mare de energie era pierdută în timpul transmisiei. În cazul inducției electromagnetice, însă, o bobină transmite valuri electromagnetice la o frecvență similară celei de pe un circuit imprimat, care include la rândul său o altă bobină. În acest mod, transferul se realizează extrem de eficient. Coreenii au reușit să obțină o eficiență de 75% în timpul transmisiei de energiei, dar în cazul britanicilor, costurile ar fi mult mai mari. Astfel, viitorul proiectului este deocamdată unul nesigur.

Bogdan Cristea
www.playtech.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu